Ultima oră
VIDEO | Fiorentina - AC Milan 2-1. Nebunie de meci! S-au ratat 3 penalty-uri! VIDEO | Fiorentina - AC Milan 2-1. Nebunie de meci! S-au ratat 3 penalty-uri!
EXCLUSIV | Un fotbalist de la FCSB, "măcelărit" de Gigi Becali! "Nu am nevoie de jucători de ăştia" EXCLUSIV | Un fotbalist de la FCSB, "măcelărit" de Gigi Becali! "Nu am nevoie de jucători de ăştia"
Cui a dedicat victoria cu Gloria Buzău antrenorul Elias Charalabous. ”Trece prin momente grele” Cui a dedicat victoria cu Gloria Buzău antrenorul Elias Charalabous. ”Trece prin momente grele”
VIDEO | Ianis Hagi, eliminat după un fault halucinant VIDEO | Ianis Hagi, eliminat după un fault halucinant
VIDEO | ”Nu am făcut un joc rău”. Eugen Neagoe a sperat la măcat un punct din disputa cu campioana VIDEO | ”Nu am făcut un joc rău”. Eugen Neagoe a sperat la măcat un punct din disputa cu campioana
VIDEO | Tavi Popescu a sclipit după mult timp şi a dat replica. ”Nu cred că dacă mi-am făcut părul aşa nu mai ştiu să joc” VIDEO | Tavi Popescu a sclipit după mult timp şi a dat replica. ”Nu cred că dacă mi-am făcut părul aşa nu mai ştiu să joc”

Un număr record de călăreţi şi cai înscrişi la Karpatia Horse Show 2023 

Sporturi Publicat de Daian Cutu pe 23 sep 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38128/21324487/2/cross-country-proba-lac.jpg

Cea de-a opta ediţie a Karpatia Horse Show, ce va avea loc între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti, Prahova va reuni într-o locaţie istorică sportivi din România şi de peste hotare pentru un eveniment unic în sud-estul Europei. Evenimentul înregistrează un număr record de călăreţi şi cai (peste 150 de cai înscrişi) în diferitele categorii de competiţii.

La această ediţie, etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, s-au înscris în premieră sportivi din ţări precum Finlanda şi Portugalia, dar vor reveni şi concurenţi din Ecuador, Elveţia, Austria, Cehia, Bulgaria, Spania care vor lupta să acumuleze cât mai multe puncte pentru Jocurile Olimpice de vară de anul viitor, o ediţie centenară.

Spectatorii sunt invitaţi pe Domeniul Cantacuzino aflat la numai o oră de Bucureşti sau Braşov, pentru a-şi susţine favoriţii la clasicele probe de dresaj, cross-country şi sărituri peste obstacole din cadrul Concursului Complet Internaţional CCI 4* şi să se bucure de trei zile fantastice de "festival" ecvestru.

Fiecare pas şi mişcare a calului şi călăreţului sunt atent cântărite de echipa de arbitrii, iar accentul este pus pe controlul calului. Cuplul călăreţ-cal trebuie să execute o serie de mişcări impuse. Criteriile constau în acurateţea mişcărilor, echilibru, supleţe, gradul de cooperare al calului, viteza de reacţie, fluenţa şi precizia execuţiei, corelarea mişcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenţia şi încrederea acordată călăreţului. În cazul calului se notează reacţia acestuia la execuţia comenzilor, în cazul călăreţului se ţine cont de corectitudinea poziţiei şi claritatea comenzilor către cal. Se notează, de asemenea şi armonia cuplului călăreţ-cal. 


Spectacolul ecvestru are loc pe arena principală, unde sunt tribune amenajate pentru public.


Sâmbăta, 23 septembrie, este ziua probei de cross-country, o zi dedicată adrenalinei, când publicul este invitat la plimbări pe Domeniul Cantacuzino pentru a descoperi palatul Micului Trianon, turnul de apă, aleea cu castani, dar şi obstacolele spectaculoase, ce fac parte din traseul probei de cros. Organizatorii recomandă publicului să se mute de la un obstacol de cros la altul pe vastul Domeniu Cantacuzino pentru a putea admira performanţele călăreţilor la toate tipurile de obstacole, inspirate din parcursurile naturale.


Este ziua cu emoţiile cele mai mari, întrucât obstacolele fixe şi masive sunt aşezate pe un teren variat, ceea ce sporeşte gradul de risc. Se vor executa sărituri peste buşteni, şanţuri, tufişuri şi alte obstacole naturale. Caii vor galopa prin apă si vor sări în fântâna în formă de cruce din faţa palatului Micul Trianon. Un alt obstacol spectaculos (tip key-hole) a fost amenajat între doi stâlpi de înaltă tensiune, dezafectaţi.


În cadrul probei de cros calul şi călăreţul trebuie să parcurgă o distanţă mare cu viteză crescută, aproape dublă faţă de cea pentru sărituri obstacole. În funcţie de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului este de 6-10 minute, iar distanţa traseului variază între 900 m şi 6.000 m, în funcţie de categoria la care se concurează: prenovici, novici, CC 1*, 2* până la CC4*, aşa cum va fi în acest an.


Duminică, 24 septembrie, va avea loc proba de sărituri peste obstacole (obstacole mobile), una dintre cele mai populare probe olimpice. Este o probă în care se testează abilităţile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călăreţului, cât şi ale calului, inclusiv supleţea şi condiţia fizică a acestora. De asemenea, la această probă se penalizează depăşirea timpului, refuzul de a sări şi căzăturile. 


Pentru a se considera că a terminat concursul, cuplul călăreţ-cal trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câştigător este cuplul călăreţ-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puţine puncte de penalizare în timpul cel mai bun. 


Ziua se va încheia cu festivităţile de premiere în care spectatorii îi vor aplauda pe campioni!


Tot în ziua de duminică 24 septembrie, instructorul de călărie David Guerrero Garcia, expert în tehnicile de călărie Dona Vaquera şi Alta Escuela, care reprezintă Singureni Manor Equestrian Retreat, va prezenta două momente excepţionale cu cai pur sânge arabi pe muzica de tango şi operă, precum şi o demonstraţie de cowboy dressage.

Publicul va asista şi la spectaculoasele probe de Voltijă, o ramură specifică a echitaţiei care presupune mişcări şi exerciţii de gimnastică şi aerobic pe un cal aflat în mişcare, la pas sau la galop. Demonstraţia va fi susţinută de tânăra şi curajoasa echipă a clubului sportiv Equus Art Oradea

Marii maeştrii ai atelajelor cu doi şi patru cai, printre care se numără şi Eduard Bartha (campionul României la această probă) vor veni din Transilvania special pentru concursul demonstrativ de atelaje cu probele maraton (sâmbătă), şi conuri (duminică), dar şi pentru demonstraţiile cu patru şi şase cai ce vor ţine publicul cu respiraţia tăiată la finalul zilei de duminică! 


Recunoscută de Federaţia Ecvestră Internaţională (FEI) din 1970, proba de atelaje îşi propune să testeze abilitatea concurenţilor de a conduce un vehicul tras de cai. În ultimii ani, România s-a poziţionat în primele zece ţări în lume la competiţiile de atelaje cu doi cai.


Proba de conuri are loc pe un traseu marcat cu conuri aşezate la o distanţă exactă. La capătul fiecărui con se află o bilă. Căderea acesteia indică o greşeală ce atrage puncte de penalizare. În proba de conuri se străbate un traseu contra cronometru în care se punctează timpul, dar şi greşelile.


Atelajele sunt o probă de încredere între driver şi cal, aceştia trebuind să găsească o sincronizare perfectă. Distanţa dintre conuri are un grad foarte mic de toleranţă faţă de ecartamentul atelajului. Proba maraton se desfăşoară contra cronometru, iar curbele, ce oscilează între strânse şi largi, pun la încercare priceperea driverului. La această probă, atât driver-ul cât şi secundul sunt îmbrăcaţi foarte elegant.


Astfel, pe parcursul celor trei zile, spectatorii vor avea ocazia atât să se familiarizeze nu numai cu diferitele discipline ecvestre, printre care şi Working Equitation (Arena Secundară), cât şi să practice şi călărie de agrement. Adulţii se vor putea relaxa în punctele gastronomice si de picnic de pe Domeniul Cantacuzino ori în zona gourmet şi lifestyle. Copiii se vor bucura de un spaţiu vast cu activităţi interactive în natură, ateliere de pictură şi olărit, aventura park, air-soft, tiroliana, plimbări cu jeep-uri şi un parc de joacă gonflabil pentru toate vârstele.


"Este o adevărată provocare pentru participanţii din ţări precum Finlanda, Portugalia, Ecuador sau Elveţia să călătorească zile şi nopţi împreună cu caii lor pentru a ajunge în România. Anul acesta, pe lângă cei 150 de cai înscrişi în competiţii, avem zi o echipă tehnică extraordinară de arbitrii, veniţi din toate ţările, chiar şi din Venezuela, dar şi ţări cu mare tradiţie ecvestră precum Marea Britanie ori Franţa. Suntem încântaţi să îi avem alături de noi şi pe marii maeştrii ai atelajelor, o disciplină extraordinară despre care nu se cunoaşte suficient în zona de sud a ţării, dar care capătă notorietate de la an la an şi cu care publicul prezent la Karpatia Horse Show s-a obişnuit deja şi îi apreciază!", declară Mihnea Vîrgolici, directorul evenimentului. 


Un adevărat "festival" ecvestru, Karpatia Horse Show aduce o notă aparte faţă de alte concursuri hipice. Organizatorii creează un micro-univers dedicat echitaţiei cu activităţi în aer liber, concerte live, demonstraţii ecvestre şi lifestyle. 


Vor fi trei zile pline de aventură şi distracţie. Pe scena Micul Trianon, va concerta în premieră la Floreşti solista Laura Bretan (o voce de excepţie, finalistă a America's Got Talent şi invitată pe marile scene ale lumii) acompaniată de pianistul argentinian Mariano Castro. Alte concerte live vor veni din partea Dorei Gaitanovici, Cristinei Lupu şi trupei Indie rock, Jurjak, artişti care se disting prin abordările unice în peisajul muzical românesc. 


Parcul Domeniului Cantacuzino, unde se organizează competiţiile în fiecare an, are o suprafaţă de 150 de hectare, şi alături de Palatul Micul Trianon, ambele fondate de Gheorghe Grigore Cantacuzino, reprezintă monumente istorice de o eleganţă aparte, ce asigură în fiecare an "contextul" ideal pentru desfăşurarea unui Concurs Complet de echitaţie care rivalizează cu cele vest-europene. O "coincidenţă" este faptul că proba de concurs complet a devenit disciplină olimpică în anul 1912, când se derula construcţia Palatului Micul Trianon de la Floreşti.


"Domeniul Cantacuzino de la Floreşti este leagănul familiei noastre de mai bine de 400 de ani. Şi, în momentul în care l-am recuperat, am decis să organizăm evenimente şi activităţi care să se potrivească cu eleganţa, estetica şi tradiţiile acestui domeniu. Ori Karpatia Horse Show este exact ceea ce ne visam: un concurs complet ce reuneşte toate aceste calităţi şi, în momentul în care am fost solicitaţi pentru a organiza această competiţie, am acceptat fără nici o ezitare. Găsesc că atât competiţia ecvestră cât şi Domeniul se completează reciproc şi dau evenimentului o ţinută şi o atmosferă unică.", spune Irina Bossy-Ghica, moştenitoarea Domeniului Cantacuzino de la Floreşti.


Unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate universului ecvestru din România, Karpatia Horse Show, te aşteaptă între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino, Floreşti, Prahova!

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Sporturi

Ultimele articole Toate articolele