Preşedintele clubului Juventus Torino, Andrea Agnelli, a anunţat că proiectul Super Ligii Europene va fi oprit, dar nu va fi abandonat, întrucât poate să contribuie la dezvoltarea fotbalului. Cele mai importante şase echipe engleze (Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Chelsea), precum şi cluburile italiene AC Milan şi Inter Milano au renunţat la proiectul Super Ligii Europene, după valul de proteste din partea fanilor şi a jucătorilor.
La nivel mondial, majoritatea şi-a exprimat dezaprobarea faţă de anunţul făcut de 12 dintre cele mai mari cluburi europene, care au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiţii, 'European Super League', guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în acest demers.
Citește și
Astăzi, iniţiatorii competiţiei au dat publicităţii un comunicat în care precizează că proiectul, pe care îl consideră benefic pentru fotbal, va fi remodelat.
"Există un pact de sânge între cluburile noastre, proiectul Superliga are 100% şanse de succes, mergem mai departe. Dacă FIFA şi UEFA ne fac o propunere, o vom evalua. Scopul proiectului este de a crea cea mai frumoasă competiţie din lume, capabilă să aducă beneficii întregii piramide a fotbalui, de a creşte distribuţia resurselor către alte cluburi şi de a rămâne deschisă cu cinci locuri disponibile în fiecare an. Celelalte aspecte vor fi definite prin dialogul cu instituţiile din fotbal.
Există voinţă deplină de a participa în continuare la campionatele şi cupele naţionale. Rămânem în competiţiile de acasă, vom juca pe fiecare stadion din Italia, Spania şi Anglia. Munca noastră va rămâne legată intrinsec de competiţiile interne. Totodată, vom continua dezvoltarea sectorului juvenil", a spus Andrea Agnelli, citat de Gazzetta dello Sport.
Ulterior, Agnelli a declarat că acest proiect nu poate continua, după retragerea cluburilor, dar a reafirmat încrederea că Super Liga Europeană ar fi reprezentat un demers revoluţionar pentru dezvoltarea fotbalului.
"Evident că proiectul nu mai poate continua. Rămân convins de frumuseţea acestui proiect şi a creării celei mai bune competiţii din lume. Dar este evident acum că acest proiect nu mai poate continua", a spus Agnelli, citat de BBC.
Super Liga Europeană ar fi urmat să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitaţii, "printr-un sistem bazat pe performanţa lor din sezonul precedent".
Lansarea acestei Super Ligi a venit în momentul în care UEFA a aprobat o revizuire a Ligii Campionilor, începând din 2024. Noul format prevede creşterea numărului de echipe participante de la 32 la 36.