Federaţia Română de Fotbal vrea să implementeze o regulă prin care antrenorii fără licenţă UEFA Pro nu mai pot să-şi conducă echipele în Liga 1 şi Liga 2. La emisiunea ‘Look Sport LIVE’ de la Look Sport+, antrenorul emerit Mircea Rădulescu a dezvăluit că Gheorghe Hagi a făcut eforturi speciale pentru a obţine licenţa Pro, în perioada în care era jucător în Turcia.
Mai mulţi antrenori din Liga 1 şi Liga 2 nu au licenţa UEFA Pro şi nu figurează în acte ca antrenori principali, dar conduc de facto echipele. Este cazul lui Marius Croitoru (FC Botoşani), Ilie Poenaru (Academica Clinceni), Andrei Prepeliţă (FC Argeş) sau Mihai Iosif (Rapid).
Citește și
Comitetul Executiv al FRF vrea să le interzică antrenorilor fără licenţă UEFA Pro să stea pe bancă şi să dea indicaţii în timpul partidelor. Totuşi, Federaţia Română de Fotbal i-a angajat pe Mirel Rădoi şi Adrian Mutu la echipa naţională într-un moment în care aceştia nu aveau licenţa UEFA Pro.
"Am fost conducătorul şcolii de antrenori FRF timp de 10 ani, sunt mulţi. Şi am luat-o de la zero, am trecut de la sistemele vechi la un sistem UEFA prin care antrenorii să fie specializaţi pe categorii: copii şi juniori, antrenor secund, antrenor principal, antrenor de portari.
Mă doare foarte mult situaţia de acum, regulamentul antrenorului ar trebui să fie respectat, iar cine se abate de la el trebuie sancţionat. Când am organizat cursurile pentru licenţa PRO, am adus foarte mulţi instructori străini, pe domeniul tactic, fizic, psiho-pedagogic. Au venit nume importante din Germania, Olanda, Franţa, Spania, Italia ş.a.m.d. Această licenţă PRO au avut-o puţini la început.
Vreau să spun că jucătorii din Generaţia de Aur – ce performanţe au făcut - au fost nişte elevi de excepţie la şcoala de antrenori. Vreau să-l dau exemplu pe Hagi la cursul PRO. În perioada aceea, el era în Turcia. Când a venit să se înscrie, i-am zis că luni, la ora 9, trebuie să fie la şcoală. După aceea am aflat că a folosit un avion special ca să vină la cursul PRO şi n-a ratat niciun curs.
Există o recomandare de la UEFA ca persoanele care sunt implicate în fotbal, antrenori, conducători, să se ocupe de jucătorii aflaţi la sfârşit de carieră. Adică, cu un an-doi înainte să termine cariera de jucător, cei care vor să se facă antrenori trebuie ajutaţi să facă şcoala. Când am fost în Franţa, participanţii la cursurile de la Clairfontaine erau şi jucători, iar conducătorii de acolo erau de acord cu acele absenţe motivate", a spus Mircea Rădulescu, la emisiunea 'Look Sport LIVE' de la Look Sport+.