Ultima oră
VIDEO | O nouă seară spectaculoasă în Champions Legue! City şi Inter au dat-o la pace! PSG a luat 3 puncte după o mega gafă, iar Dortmund  a rezolvat meciul pe final! Scorul serii a fost înregistrat de Celtic VIDEO | O nouă seară spectaculoasă în Champions Legue! City şi Inter au dat-o la pace! PSG a luat 3 puncte după o mega gafă, iar Dortmund a rezolvat meciul pe final! Scorul serii a fost înregistrat de Celtic
AS Roma are un nou antrenor! Surpriză mare

AS Roma are un nou antrenor! Surpriză mare
Campionul ucrainean la box Oleksandr Usyk, reţinut la aeroportul din Cracovia Campionul ucrainean la box Oleksandr Usyk, reţinut la aeroportul din Cracovia
Miami Heat sprijină comunitatea haitiană după afirmaţiile şocante ale lui Donald Trump Miami Heat sprijină comunitatea haitiană după afirmaţiile şocante ale lui Donald Trump
VIDEO | Bologna - Şahtior Doneţk 0-0. Oaspeţii au ratat din penalty în prima repriză VIDEO | Bologna - Şahtior Doneţk 0-0. Oaspeţii au ratat din penalty în prima repriză
VIDEO | Sparga Praga - Salzburg 3-0. Cehii încep spectaculos faza principală VIDEO | Sparga Praga - Salzburg 3-0. Cehii încep spectaculos faza principală

Editorial Tudor Moisa | Daniel Pancu, cireaşa de pe tortul absurdului

Editoriale Publicat pe 11 sep 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38117/21729615/1/romania-u21-muntenegru-u21-euro-2025-06-09-2024.jpg

 

 

Selecţionata U21 a României a pierdut pe terenul Finlandei, scor 2-0, marţi seară, la finalul unui meci în care "tricolorii mici" nu au arătat mare lucru. Deşi România se află pe poziţia a treia, la egalitate cu Finlanda şi la un punct de Elveţia, performanţa nu reflectă jocul naţionalei.

Daniel Pancu este doar cireaşa de pe tort, atunci când vine vorba de numirea selecţionerilor de către FRF. De-a lungul ultimilor ani, fie că vorbim de naţionalele de tineret sau de reprezentativa de seniori, incomptenţa Federaţiei a fost mascată de valoarea jucătorilor. 

Mirel Rădoi, Adrian Mutu, Cosmin Contra sau Florin Bratu au fost experimentele nereuşite ale Federaţiei, atât la naţionala U21 cât şi la cea de seniori (nu are rost să enumăr şi selecţionerii celorlalte reprezentative de tineret). Da, Mirel Rădoi ne-a calificat în semifinale la U21, dar dacă ne uităm peste lotul de atunci remarcăm faptul că majoritatea juctorilor au ajuns să facă parte din "Generaţia de Suflet". Mai mult decât atât, Mirel Rădoi a ajuns la naţionala mare, unde a ratat barajul pentru Mondial pentru că a fost preocupat de lupta pe care o ducea cu FRF, în loc să pregătească meciul cu o naţională a Islandei aflată în derivă.

După ce Edi Iordănescu a ajuns la echipa naţională, au început să apară în presă informaţii despre "seriozitatea" din interiorul lotului. Se pare că pe vremea lui Mirel Rădoi (probabil şi a lui Contra), cantonamentele erau mai mult un sejur. Totul s-a schimbat în momentul în care Edi Iordănescu a pus piciorul în prag. Motivul este unul foarte simplu: ce autoritatea pot avea unii selecţioneri tineri care nu au reuşit mai nimic în carieră? Modul în care Federaţia, în frunte cu Comisia Tehnică condusă de Stoichiţă, numeşte selecţionerii este efectiv halucinantă. Din informaţiile care au tot apărut din interiorul Federaţiei, al doilea pe listă la naţionala mare, după Gică Hagi, era Mihai Stoichiţă, urmat de Adrian Mutu. Dacă varianta Stoichiţă pare totuşi de domeniul SF, dacă ea chiar a existat, cred că rezumă perfect ce haos este la FRF.

Cât despre Mutu ... a fost la un pas să retrogradeze cu FC Voluntari, nu a făcut mare lucru la U21, nu a prins cupele europene cu Rapid, a fost dat afară de la Neftchi Baku şi de la CFR Cluj a plecat după ce a fost umilit de Florin Maxim, scor 0-4. Astfel, ce Doamne iartă-mă îl califica pe Mutu drept un bun selecţioner? De ce se vorbea de el ca o posibilă variantă şi se afla pe listă?

Nu are rost să luăm chiar toţi selecţionerii de la U21 şi de la naţionala mare pe rând, pe niciunul nu îl recomanda absolut nimic să ajungă măcar pe o listă scurtă. Dar, am să închei cu Daniel Pancu, pentru că el este, probabil, cel mai slab selecţioner, din ultimii mulţi ani, ai unei reprezentative a României.

Înainte să ajungă la selecţionata U20, şi mai apoi la cea U21, Daniel Pancu a avut doar două experienţe în antrenorat ca principal: la Rapid în Liga 2, respectiv la Poli Iaşi în Superligă. În Moldova, la finalul sezonului în care Pancu a fost antrenor (ce-i drept a fost doar până la finalul lunii ianuarie), Poli Iaşi a retrogradat de pe ultimul loc! Bilanţul lui Pancu pe banca formaţiei din Copou? 4 victorii, 3 înfrângeri şi 12 (!) înfrângeri! 

Asta a fost a doua experienţa a lui Pancu în antrenorat, după ce înainte a fost principal la Rapid, în Liga 2. Din 17 meciuri, Rapid a câştigat doar cinci cu el pe bancă. Deci, un antrenor care îşi pune amprenta serios la retrogradarea Politehnicii Iaşi şi obţine doar cinci victorii în 17 partide în Liga 2, este numit selecţionerul reprezentativei U20. Acolo, a bifat o victorie în cinci meciuri, iar acel succes l-a propulsat la naţionala U21. Genială mişcare!

Dacă ne uităm peste lotul naţionalei de tineret, România ar fi trebuit să defileze în preliminarii, nu să piardă cu Finlanda şi Albania şi să câşige, greu, cu om în plus, graţiei unui gol înscris în minutul 89, în Armenia. 

Pe Daniel Pancu nu îl recomandau prea multe să devină selecţioner, cum nu aveau ce căuta nici alte persoane enumerate mai sus. După ce fostul mare atacant va pleca de la naţionala U21, vom vedea ce antrenor fără experienţă sau fără rezultate va fi numit. Până atunci, Daniel Pancu rămâne, cel puţin deocamdată, cireaşa de pe tortul absurdului.

Ca idee, vă las mai jos echipa de start a României U21 din Finlanda, ca să va faceţi o idee cât de uşor ar fi trebuit să fie acel meci, dacă aveam un selecţioner cu experienţă pe banca.

România U21: Răzvan Sava - Tony Strata, Cristian Ignat, Gabriel Dănuleasă, Andrei Borza - Cătălin Cîrjan, Cătălin Vulturar, Dina Grameni - Rareş Pop, Louis Munteanu, Ianis Stoica.

Rezerve:  Robert Popa, Ştefan Baiaram, Ahmed Bani, Vladislav Blănuţă, Ştefan Duţu, Cristian Mihai, Bogdan Oteliţă, Ovidiu Perianu, Sergiu Rimovecz.

mail-share icon Email
viewscnt

Editoriale

Ultimele articole Toate articolele