UEFA a deschis proceduri disciplinare împotriva ultimelor trei cluburi rămase în Superliga Europeană, Juventus Torino, Real Madrid şi FC Barcelona, pentru o posibilă încălcare a cadrului juridic al UEFA.
La mijlocul lunii aprilie, 12 dintre cele mai mari cluburi europene au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiţii, 'European Super League', guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în acest demers.
Citește și
"Ca urmare a unei anchete desfăşurată de inspectorii de etică şi disciplină a UEFA, s-a deschis o procedură disciplinară împotriva cluburilor Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus, pentru o potenţială încălcare a cadrului juridic UEFA", a anunţat forul european, fără alte precizări.
UEFA a precizat pe 12 mai că inspectori de etică şi disciplină au fost numiţi pentru a ancheta Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino în legătură cu proiectul Superligii Europene.
“În conformitate cu articolul 31(4) al Regulamentului Disciplinar UEFA, au fost numiţi astăzi inspectori UEFA de etică şi disciplină pentru a face o anchetă disciplinară cu privire la o potenţială încălcare a cadrului legal UEFA de către Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus în legătură cu aşa numitul proiect <Superligă>”, se arăta pe site-ul forului continental.
Superliga Europeană ar fi urmat să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitaţii, "printr-un sistem bazat pe performanţa lor din sezonul precedent".
Lansarea acestei Superligi a venit în momentul în care UEFA a aprobat o revizuire a Ligii Campionilor, începând din 2024. Noul format prevede creşterea numărului de echipe participante de la 32 la 36.