UPDATE 14:50 AC Milan este cel de-al nouălea club care îşi anunţă oficial retragerea din proiectul Super Ligii Europene. Dintre fondatori au mai rămas trei grupări, Juventus, Real Madrid şi FC Barcelona, care nu au renunţat oficial la proiect.
"Am acceptat invitaţia de a participa la proiectul Super League cu intenţia autentică de a oferi cea mai bună competiţie europeană posibilă pentru fanii fotbalului din întreaga lume şi în interesul clubului şi al propriilor suporteri. Schimbarea nu este întotdeauna uşoară, dar evoluţia este necesară pentru progres, iar structurile fotbalului european au evoluat şi s-au schimbat de-a lungul deceniilor. Cu toate acestea, vocile şi îngrijorările fanilor din întreaga lume au fost exprimate în mod clar cu privire la Super Ligă, iar clubul AC Milan trebuie să fie sensibil la vocea celor care iubesc acest sport minunat. Vom continua să lucrăm din greu pentru a oferi un model durabil pentru fotbal", este comunicatul clubului AC Milan.
Citește și
Official Statement https://t.co/470EOAvGlE
— AC Milan (@acmilan) April 21, 2021
Comunicato Ufficiale https://t.co/HV2CwvxdWh pic.twitter.com/7bSlfVRArb
Cluburile Atletico Madrid şi Inter Milano şi-au anunţat retragerea din Super Liga Europeană, o competiţie care ar fi trebuit să rivalizeze cu Liga Campionilor. Anterior, au făcut acest pas în spate cele mai importante şase echipe engleze (Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Chelsea).
În acest moment, nu au făcut un anunţ oficial în privinţa proiectului Super Ligii doar patru cluburi: două din Spania, Real Madrid şi FC Barcelona, şi alte două din Italia, Juventus Torino şi AC Milan.
Iniţiatorii Super Ligii, în fruntea cărora se află preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, au precizat marţi seară că retragerea cluburilor engleze a fost provocată de "presiunea făcută asupra lor" şi au anunţat că vor analiza în continuare "etapele cele mai potrivite pentru remodelarea proiectului".
"FC Internazionale Milano confirmă că nu mai face parte din proiectul Super League. Ne angajăm întotdeauna să oferim fanilor cea mai bună experienţă fotbalistică, inovaţia şi integrarea fac parte din ADN-ul nostru de la înfiinţarea noastră. Angajamentul nostru cu toate părţile interesate pentru a îmbunătăţi industria fotbalului nu se va schimba niciodată. Inter consideră că fotbalul, ca orice sector de activitate, trebuie să aibă un interes în îmbunătăţirea constantă a competiţiilor sale, pentru a păstra fanii de toate vârstele din întreaga lume, într-un cadru de sustenabilitate financiară. Cu această viziune, aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu instituţiile şi cu toate părţile interesate pentru viitorul sportului pe care îl iubim cu toţi", a anunţat Inter Milano.
| STATEMENT
— Inter (@Inter_en) April 21, 2021
Official Club Statement #FCIM
"Consiliul de administraţie al clubului Atletico Madrid, întrunit miercuri dimineaţă, a decis să comunice oficial Super Ligii şi restului cluburilor fondatoare decizia sa de a nu-şi oficializa în cele din urmă aderarea la proiect. Pentru club, este esenţială armonia între toate grupurile care alcătuiesc familia 'roş-albă', în special fanii noştri. Jucătorii primei echipe şi antrenorul lor şi-au arătat satisfacţia faţă de decizia clubului, înţelegând că meritele sportive ar trebui să prevaleze asupra oricărui alt criteriu", a anunţat Atletico Madrid.
Official statement.
— Atlético de Madrid (@atletienglish) April 21, 2021
https://t.co/S7thc0FBBa
Super Liga Europeană ar fi urmat să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitaţii, "printr-un sistem bazat pe performanţa lor din sezonul precedent".
Lansarea acestei Super Ligi a venit în momentul în care UEFA a aprobat o revizuire a Ligii Campionilor, începând din 2024. Noul format prevede creşterea numărului de echipe participante de la 32 la 36.