După 10 ani, România va avea un nou preşedinte. Primul tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară astăzi şi în mod direct influenţează şi lumea sportului. Cu această ocazie, Prima Sport vă va ţine la curent cu cele mai noi informaţii şi vă va prezenta exit poll-urile de la finalul procesului electoral, respectiv rezultatele parţiale.
Citește și
Peste 18 milioane de români din ţară sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie 2024, să-şi exprime opţiunea la primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe buletinul de vot regăsindu-se 14 candidaţi. Cele aproape 19.000 de secţii de votare de pe teritoriul României se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cei aflaţi în sediu sau la coadă în afara localului de vot. În străinătate, sunt aproape un milion de români cu drept de vot la acest scrutin. Prima secţie deschisă în afara graniţelor ţării a fost cea din Auckland, Noua Zeelandă, vineri, la ora 1.00.
Elena Lasconi, "prăjituri fără blat" pentru delegaţii din secţia de votare
Preşedintele USR, Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat că a votat cu încrederea că nimeni nu o să-şi facă bagajul să plece în altă ţară în care funcţionează instituţiile statului şi a adăugat că a votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi.
”Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să-şi facă bagajul să plece în altă ţară, într-o ţară în care să funcţioneze instituţiile statului, într-o ţară în care să ai parte de o şcoală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fii tratat. Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989 şi că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi”, a declarat Elena Lasconi, duminică, la ieşirea din secţia de votare.
Întrebată dacă are emoţii, Lasconi a răspuns: ”Da, încă nu tremur foarte tare. Dar de ieri a fost aşa o presiune pe mine. Toată lumea îmi scria câte emoţii are, dar nu se gândeau deloc la emoţiile mele. Simt că astăzi putem să facem o schimbare majoră pentru România. Iubesc ţara asta şi continui să lupt pentru ea”.
Lasconi a menţionat că a adus membrilor secţiei de votare ”cafea, ceai şi prăjituri fără blat”.
Kelemen Hunor a votat
Kelemen Hunor şi-a exercitat, duminică, dreptul de vot la o secţie de votare din localitatea sa natală, Cîrţa, din judeţul Harghita.
Nicuşor Dan, informaţii despre prezenţa la referendum
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că a votat pentru democraţie şi pentur o direcţie occidentală a României, dar a adăugat că a votat şi pentru referendumul local pentru ca Bucureştiul să devină un oraş ordonat, guvernabil şi administratibil.
”Am votat şi acum pentru alegerile naţionale, am votat cum votez de 35 de ani, pentru democraţie şi pentru o direcţie occidentală a României. Am votat pentru referendumul local pentru ca Bucureştiul să devină un oraş ordonat, guvernabil, administrabil, cu alocare a banilor acolo unde trebuie şi mai ales din nou cum votez întotdeauna împotriva mafiei imobiliare”, a declarat Nicuşor Dan, duminică, la ieşirea din secţia de votare.
El a precizat că pentru referendum votaseră 40.000 de bucureşteni, iar pentru alegerile prezidenţiale – 44.000.
Klaus Iohannis a votat fără să dea declaraţii
Preşedintele Klaus Iohannis a votat duminică, la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet, din Bucureşti, el exprimându-şi votul şi la alegerile prezidenţiale, şi la referendumul convocat de primarul Capitalei Nicuşor Dan
Iohannis a mers la ora 10.00, pentru a vota. El şi-a exercitat dreptul de vot şi la alegerile prezidenţiale, şi la referendumul care are loc în Bucureşti, la iniţiativa primarului Nicuşor Dan. Klaus Iohannis nu a făcut declaraţii şi nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.
Marcel Ciolacu a votat
Marcel Ciolacu a votat, duminică, în jurul orei 9.00, la o secţie din Bucureşti.
”Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său. Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor şi României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spaţiul Schengem. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace. Cu toţii ne dorim un trai mai bun şi ne dorim să fim cum suntem noi românii. Şi sunt ferm convins că după această campanie electorală aşa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu, la ieşirea din secţia de votare.
Ludovic Orban nu a pus ştampila pe numele său
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, după ce a votat la alegerile preziidenţiale, că nu s-a votat pe sine deşi era pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale şi a lansat un apel către simpatizanţii săi să facă acelaşi lucru.
Ludovic Orban şi-a exercitat dreptul de vot, duminică, în jurul orei 8.00.
”E o situaţie, inedită, o premieră. Am fost în situaţia în care nu m-am votat pe mine. Îi rog pe toţi simpatizanţii mei, pe toţi cei care cred în mine, să facă ceea ce am făcut eu”, a declarat Ludovic Orban.
El a anunţat la începutul acestei săptămâni că se retrage din competiţia prezidenţială şi că o va susţine pe Elena Lasconi, candidatul USR la aceste alegeri.
Nicolae Ciucă şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie din comuna Baloteşti
”Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români pentru vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă la ieşirea din secţie de votare.
El a adăugat: ”Îmi spun speranţa că astăzi democraţia şi libertatea cu adevărat vor învinge”.
Dominic Fritz nu a putut vota
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, s-a prezentat duminică la secţia de votare, însă nu a votat deoarece încă nu este cetăţean al României. Fritz, care a fost însoţit de fostul lider al USR, Cătălin Drulă, a îndemnat oamenii să meargă la vot şi să dea un vot util pentru ţară.
”O zi rece, dar însorită, cred că ăsta este un semn bun pentru România. Astăzi e o zi importantă cu o miză uriaşă pentru următorii 4 ani. După cum ştiţi, eu personal, încă nu pot vota, dosarul meu de cetăţenie va fi analizat în 17 decembrie, dar eu doar pot sa fac un apel sa voteze timisorenii, sa voteze timisenii pentru un candidat care a dovedit in trecut ce vaface in viitor. Cel mai bun indiciu pentru cum va performa un politician este sa ne uitam in trecutul lui. Eu cred că România are nevoie de un preşedinte modest, cinstit, care are capacitatea să unească ţara. Fac apel la toţi să dea acest vot nu pentru un candidat anume, ci un vot util pentru ţară”, a declarat Dominic Fritz.
Edilul Timişoarei l-a însoţit la secţia de votare pe fostul lider USR, Cătălin Drulă.
Ilie Bolojan a votat
Preşedintele Consiliul Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat că a votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o României modernă şi europeană. Ilie Bolojan şi-a exercitat, duminică, dreptul de vot, la o secţie de votare din Oradea.
"Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o României modernă şi europeană", a declarat Ilie Bolojan după ce a votat.