Proiectul Super Ligii Europene, o competiţie care ar fi trebuit să rivalizeze cu Liga Campionilor, a fost abandonat, după ce majoritatea cluburilor fondatoare s-au retras, la presiunile fanilor. Ion Ţiriac a declarat că iniţiativa a fost una inspirată şi a condamnat implicarea liderilor politici din Europa.
Iniţiatorii Super Ligii, în fruntea cărora se află preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, au precizat că retragerea cluburilor engleze a fost provocată de "presiunea făcută asupra lor" şi au anunţat că vor analiza în continuare "etapele cele mai potrivite pentru remodelarea proiectului".
Citește și
Proiectul competiţiei a fost contestat de către fani, foşti fotbalişti, antrenori, FIFA, UEFA, dar şi federaţiile europene. Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Atletico Madrid, Inter Milano, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus Torino şi AC Milan.
Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au contestat aprig Super Liga Europeană, anunţând măsuri dure împotriva iniţiatorilor.
“Cu tot respectul, sportul există mult mai puţin decât exista pe vremea lui Coubertin. Ăla a murit demult, iar acum sportul e o mare, mare afacere. Sportul e un business, cine nu recunoaşte înseamnă că e orb! Totul costă sute de milioane. Când un jucător ajunge să coste 200 de milioane de euro, te întrebi unde merge acest business.
Nu a fost tâmpită această Super Ligă, adică să alegi 12 echipe care să joace între ele într-un fel mult mai organizat. Dimineaţă e Manchester United - Barcelona, după-amiaza e Real Madrid - Chelsea. Unde e fotbalul mare? Undeva între Spania şi Anglia.
Eu cred că ideea nu era rea absolut deloc. Dar când se bagă politicul în sport, vezi unde ajungem, cu domnul prim-ministru al Marii Britanii. E în regulă, şi preşedintele Franţei a luat poziţie acum, dar trebuia să ia poziţie mai de la început, ca să limiteze aceste excese în economia şi business-ul sportului. Dar acestea sunt decizii sau filosofii care mă depăşesc”, a spus Ion Ţiriac pentru GSP.
Super Liga Europeană ar fi urmat să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitaţii, "printr-un sistem bazat pe performanţa lor din sezonul precedent".
Lansarea acestei Super Ligi a venit în momentul în care UEFA a aprobat o revizuire a Ligii Campionilor, începând din 2024. Noul format prevede creşterea numărului de echipe participante de la 32 la 36.