Cele mai importante şase echipe engleze (Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Chelsea), precum şi cluburile italiene AC Milan şi Inter Milano au renunţat la proiectul Super Ligii Europene, după valul de proteste din partea fanilor şi a jucătorilor. La emisiunea ‘Look Sport LIVE’ de la Look Sport+, agentul FIFA Ioan Becali a declarat că Super Liga Europeană a fost o idee bună, dar pusă în aplicare greşit, fără a consulta fanii şi UEFA.
Citește și
La nivel mondial, majoritatea şi-a exprimat dezaprobarea faţă de anunţul făcut de 12 dintre cele mai mari cluburi europene, care au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiţii, 'European Super League', guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în acest demers.
Astăzi, iniţiatorii competiţiei au dat publicităţii un comunicat în care precizează că proiectul, pe care îl consideră benefic pentru fotbal, va fi remodelat.
"Cei care au vrut să înfiinţeze această Super Ligă nu şi-au luat măsurile adecvate. Adică trebuia să facă un sondaj, fiecare club în parte, să le explice spectatorilor de ce participă la această ligă, ce beneficii ar avea, ce sume fantastice pot veni de acolo. Această Super Ligă, chiar dacă ar avea un plus de 4 miliarde de euro pe an, un miliard şi jumătate ar fi alocat UEFA pentru a mări bonusurile din Champions League şi Europa League. Erau mulţi paşi de făcut. Ei au crezut că, dacă sunt patronii cluburilor importante şi dacă au găsit o bancă să finanţeze, credeau că se va înfiinţa. Suporterii au învins de această dată, mi-au dovedit că au primul cuvânt, cei din Anglia, Spania, Italia.
Era un proiect inspirat, dar la scară mai redusă. Trebuiau să participe şi la Champions League şi să facă un turneu final între ele, aşa cum au făcut turneul campioanelor continentale. Orice competiţie în plus nu face decât să aducă bani, să obosească echipele şi, încet, încet, să erodeze fotbalul şi chiar pe jucători. Pentru România nu conta, ar fi fost bine să aloce un miliard la UEFA ca să le împartă participantelor care joacă în Europa, inclusiv în competiţia nou înfiinţată, Conference League. Ştii cum semnam? Imediat", a spus Ioan Becali la emisiunea 'Look Sport LIVE' de la Look Sport+.
Super Liga Europeană ar fi urmat să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitaţii, "printr-un sistem bazat pe performanţa lor din sezonul precedent".
Lansarea acestei Super Ligi a venit în momentul în care UEFA a aprobat o revizuire a Ligii Campionilor, începând din 2024. Noul format prevede creşterea numărului de echipe participante de la 32 la 36.
Sursa foto: profimediaimages.ro