În a treia zi din calendarul competiţiei internaţionale de şah, publicul a urmărit o rundă echilibrată şi palpitantă. Toţi Marii Maeştri care participă la Superbet Chess Classic România 2024 au obţinut remize.
Deschiderea celei de-a treia zile competiţionale a avut loc vineri, la ora 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de faimosul kickboxer şi ambasador Superbet Benjamin (Benny) Adegbuyi, dând astfel startul celei de-a treia runde a Superbet Chess Classic România 2024.
Citește și
"Am jucat puţin şah, nu sunt un expert. Este un joc al minţii, al strategiilor şi m-ar ajuta foarte mult să îl practic atunci când sunt în cantonament", a explicat Benny Adegbuyi relaţia lui cu acest sport, precizând şi că, în timpul liber, preferă să joace şah în loc de table.
Cronica rundei a III-a
Giri, Anish – Nepomniachtchi, Ian ½ - ½
Runda numărul 3 a Superbet Chess Classic a fost una fără rezultate decise, însă nu a fost lipsită de partide interesante şi intens disputate. Deschidem rezumatul rundei cu întâlnirea dintre Anish Giri şi Ian Nepomniachtchi. Partida a debutat cu Deschiderea Catalană, unde jucătorii au trecut rapid la simplificări, dând de înţeles că ambii ar fi mulţumiţi cu un rezultat de egalitate. Jocul s-a derulat fără ca balanţa evaluării să se încline semnificativ în favoarea vreunuia dintre cei doi aşa că, la mutarea 41, partida s-a încheiat cu o remiză.
Vachier-Lagrave, Maxime – Firouzja, Alireza ½ - ½
Derby-ul francezilor a fost aproape să aducă singurul rezultat decis al rundei. Arătând o pregătire teoretică foarte bună în „Berlineză”, Alireza a reuşit să obţină o poziţie plăcută, însă care a fost rapid stricată printr-o succesiune de mutări eronate, de care Maxime a profitat cu precizie. A urmat un şir de mutări prin care albul îşi impunea autoritatea poziţională datorită pieselor sale foarte active şi părea că negrul se află într-o situaţie fără speranţă. Cu toate acestea, decizia luată de către Maxime la mutarea 36 s-a dovedit a nu fi suficient de bună pentru a-şi păstra avantajul decisiv. Partida s-a continuat pentru încă 20 de mutări, însă Alireza s-a apărat cu brio împotriva presiunii lui Maxime, rezultatul final fiind remiză.
Abdusattorov, Nodirbek – Caruana, Fabiano ½ - ½
În această partidă, Nodirbek a ales să joace Sistemul Londonez, la care Fabiano a răspuns cu o abordare modernă la mutarea a patra. Deşi acest sistem este cunoscut pentru poziţiile sale solide, uzbekul arată din nou faptul că jocul său se bazează pe mult dinamism şi face rocada mare, pregătindu-se astfel de complicaţiile care vor urma. Jucătorul american a reacţionat bine la invitaţia albului de a intra într-un joc cu dezechilibre, chiar obţinând un mic avantaj material, însă în final albul a reuşit să blocheze poziţia şi să forţeze repetarea de mutări.
Gukesh, Dommaraju – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½
Derby-ul indienilor a fost extrem de disputat şi s-a încheiat abia atunci când au mai rămas doar cei doi regi pe tablă. Partida a început într-un mod paşnic, tot cu deschiderea Catalană, iar poziţiile s-au simplificat destul de uşor. Când totul părea că merge spre o remiză clară, Pragg reuşeşte să câştige un pion şi începe să pună presiune pe adversar. Finalul a fost jucat cu doar câteva minute pe ceas de către ambii jucători, fapt ce i-a făcut pe amândoi să facă două greşeli majore: Gukesh, din dorinţa de a simplifica finalul, a propus un schimb de dame ce îi oferă negrului posibilitatea de a trece într-un final de pioni câştigat. Pragg a reacţionat corect, însă câteva mutări mai târziu, când trebuia să dea lovitura finală, nu a reuşit să găsească soluţia de câştig.
Deac, Bogdan – So, Wesley ½ - ½
Puţine sunt partidele despre care putem spune că au fost jucate măcar aproape de perfecţiune, dar Bogdan şi Wesley ne-au arătat astăzi o partidă care, după nivelul de joc, pare a fi mai degrabă jucată între două motoare de analiză decât între doi oameni. Deschiderea a fost în trendul zilei, o catalană clasică, în care damele au dispărut rapid de pe tablă. Jocul a continuat cu o serie de manevre care nu au lăsat loc de interpretări, fără ca vreunul dintre jucători să ofere adversarului şansa de a obţine şi cel mai mic avantaj. Deşi s-au mai făcut repetări de mutări pe parcurs, jucătorii au luptat până la mutarea 68, unde s-a dat remiză.