Jurnalistul Emil Grădinescu şi juristul Florin Talpan au avut un dialog aprins în direct la Prima News, pe tema modificării Legii Sportului ce ar permite CSA Steaua să poată promova în Superliga României.
Cunoscutul comentator sportiv l-a îndemnat pe juristul ”militarilor” să îşi ridice nivelul discursului, atunci când Talpan vorbea în direct despre valoarea brandului Steaua Bucureşti de 37 de milioane de euro.
Citește și
Grădinescu i-a transmis lui Talpan că modificarea Legii Sportului este o acţiune ”cu dedicaţie” pentru lidera din Liga a 2-a, lucru negat de reprezentantul legal al divizionarei secunde.
Florin Talpan a contraargumentat explicând că Legea Sportului trebuie să fie adaptată regulamentelor FIFA şi UEFA, iar jurnalistul sportiv i-a oferit drept replică faptul că legislaţia naţională este mai importantă decât prevederile celor două foruri internaţionale, moment în care juristul ”militarilor” nu a mai avut nimic de adăugat pe subiect.
Redăm integral schimbul de replici dintre Emil Grădinescu şi Florin Talpan:
Emil Grădinescu: Haideţi să creştem puţin nivelul, vă rog frumos, că îmi iese fum din laptop. Cum puteţi să spuneţi aşa ceva? În primul rând, evaluarea aceea, cu marca aceea, clubul a făcut ceva în anii ăştia în care putea să valorifice marca şi în care a stabilit că sunt 37 de milioane de euro? În al doilea rând...pielea ursului din pădure e încă în pădure. O să facem, o să avem! Haideţi să vorbim de ce este. Deocamdată vorbim de Legea Sportului şi din atitudinea dumneavoastră, domnule Talpan, îmi rezultă că este o lege cu dedicaţie.
Florin Talpan: Nu este nicio lege cu dedicaţie!
Emil Grădinescu: Dumneavoastră îi cereţi domnului ministru. Nu este ministru, este senator, nu mai este ministru, a fost! Îi cereţi lui Burleanu, Burleanu nu are nicio treabă. Activitatea fotbalistică este guvernată de această Lege a Sportului, care este într-adevăr imperfectă, trebuie îmbunătăţită, sunt de acord cu asta. Statul trebuie să se implice în dezvoltarea sportului, dar trebuie o lege pentru tot sportul şi nu doar pentru anumite cluburi. Şi d-aia zic că trebuie băgaţi bani în infrastructură, în copii şi juniori, şi în crearea de înlesniri financiare aşa cum e în Ungaria. În Ungaria 40 % din impozitul datorat de către cluburile de fotbal statului pot fi reinvestiţi în clubul respectiv.
Florin Talpan: Nu mai puţin şi îl las pe domnul ministru să vorbească, cu scuzele de rigoare. Deci, nu este vorba de nicio lege cu dedicaţie. Legea Sportului trebuie modificată în concordanţă cu regulamentul FIFA şi UEFA. În regulamentul FIFA, la pagina 19, se prevede foarte clar că forma legală de organizare a unui club de fotbal nu are relevanţă pentru acordarea licenţei în conformitate cu legea, regulamentele, statutele naţionale. Mai mult decât atât, regulamentul FIFA prevede că statutul unui club de fotbal, fie că este profesionist, semiprofesionist sau amator nu este relevant pentru acordarea licenţei. Mai mult decât atât, UEFA a explicat foarte clar că nu există nicio regulă care să impună...
Emil Grădinescu: Legea Sportului din România prevalează, este mai importantă decât ce spune FIFA şi UEFA. Activitatea este organizată în funcţie de Legea Sportului din România.