Ultima oră
Francezii au luat luat foc, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat pe Dembele în duelul Bayern - PSG: „Kovacs, eşti un nenorocit murdar!" Francezii au luat luat foc, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat pe Dembele în duelul Bayern - PSG: „Kovacs, eşti un nenorocit murdar!"
VIDEO | Seară nebună în UCL! Feyenoord a reuşit minunea la Manchester VIDEO | Seară nebună în UCL! Feyenoord a reuşit minunea la Manchester
E gata! UTA a luat decizia finală cu privire la Mircea Rednic! Anunţul conducerii după ce echipa a ajuns la 3 înfrângeri consecutive E gata! UTA a luat decizia finală cu privire la Mircea Rednic! Anunţul conducerii după ce echipa a ajuns la 3 înfrângeri consecutive
Anunţul zilei vine din Italia! Gigantul din Serie A la care ar putea ajunge Ianis Hagi: „Un jucător de cea mai bună calitate” Anunţul zilei vine din Italia! Gigantul din Serie A la care ar putea ajunge Ianis Hagi: „Un jucător de cea mai bună calitate”
Ovidiu Burcă, revenire de senzaţie pe banca tehnică! Va semna cu o echipă cu pretenţii din România Ovidiu Burcă, revenire de senzaţie pe banca tehnică! Va semna cu o echipă cu pretenţii din România
Mircea Lucescu, gata să convoace un jucător de la Dinamo? Declaraţia interpretabilă făcută de Andrei Nicolescu Mircea Lucescu, gata să convoace un jucător de la Dinamo? Declaraţia interpretabilă făcută de Andrei Nicolescu

SPECIAL | Superliga revine astăzi! Un plus şi un minus pentru fiecare formaţie

Special Publicat de Tudor Moisa pe 19 ian 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21447473/3/superliga-bun.jpg

Astăzi, Superliga revine cu prima partidă 2024. Sepsi şi Poli Iaşi au duel, de la ora 17:00, pe Prima Sport 2 şi online pe PrimaPlay.ro.

Cu această ocazie, am pus în retrospectivă evoluţiile formaţiilor din primul eşalon al fotbalului românesc. Pentru fiecare echipă a fost evidenţiat cel mai mare plus, dar şi cel mai acut minus.

FC Botoşani (Locul 16)

FC Botoşani trece printr-o formă dezastruoasă. Deşi moldovenii au reuşit să se impună în ultimul meci al anului, 0-2 cu Oţelul Galaţi, acest succes a fost primul după 20 de meciuri în Superligă. 

  • Plus: Eduard Florescu - În ciuda formei foarte proaste a moldovenilor, Eduard Florescu face un sezon extraordinar. Cu 9 goluri şi 4 pase decisive, atacantul a contribuit la 13 din cele 20 de reuşite ale echipei sale, în actuala stagiune de Superligă. Dacă va continua să aibă aceleaşi evoluţii, Florescu ar putea fi providenţial într-o eventuală salvare de la retrogradare a echipei.
  • Minus: Antrenorii - Valeriu Iftime are o tactică ciudată când vine vorba de antrenori. După ce Croitoru a rezistat foarte puţin în startul sezonului, finanţatorul moldovenilor l-a numit pe Dan Alexa. "Chirurgul" a avut o carieră în antrenorat destul de interesantă. În general, Alexa ba a promovat, ba a retrogradat. Având în vedere că Botoşani nu este (încă) în liga a doua şi nu forţează o promovare, se poate specula că numirea lui Alexa a fost din start sortită eşecului. Acum a fost numit principal Bogdan Andone, tehnician fără rezultate notabile, cunoscut pentru experienţa de la FCSB. Rezultatele de la formaţia bucureşteană nu pot fi considerate relevante, având în vedere că patron, finanţator, director sportiv, manager general, ofiţer de presă, antrenor şi căpitan este Gigi Becali.

Dinamo (Locul 15) 

Dinamo a revenit în Superligă după un sezon petrecut în liga secundă. Lucrurile par că încep să se mişte la Dinamo, după ce Kopic a reuşit să resusciteze o formaţie aflată în cădere liberă. "Câinii" au câştigat fără să primească gol precedentele două partide.

  • Plus: Fără matineu - Revenirea în vară pe prima scenă a fotbalului românesc rămâne principalul plus a lui Dinamo, în 2023. Banii din drepturile TV sunt foarte importante pentru un club care încearcă să renască. După venirea lui Kopic, lucrurile par că se aşează, iar o evitare a retrogradării nu mai pare de domeniul SF. Atâta timp cât Dinamo va reuşi să se salveze, clubul va continua să existe. O rămânere în Superligă ar garanta bani importanţi şi în sezonul următor, iar sumele s-ar tot aduna. Cu un proiect sănătos, Dinamo ar putea ajunge, în câtiva ani, să fie în situaţia de acum a Rapidului.
  • Minus: Mircea Lucescu - Retragerea lui Lucescu, după partida pierdută de Dinamo Kiev cu Şahtior şi întoarcerea sa în România, a dat naştere la mai multe scenarii. S-a vehiculat că ar putea să se implice ba la Dinamo, ba la Rapid, ba chiar la UTA, Farul sau Corvinul. Totuşi, Il Luce a decis să nu facă pasul înspre o echipă şi este în continuare fără un angajament. Mircea Lucescu este cunoscut pentru felul cum formează echipe foarte bune cu jucători tineri, cel mai recent exemplu fiind formaţia alcătuită la Kiev. Un alt reper este echipa lui Dinamo de la începutul anilor 90, cu tinerii Lupescu şi Răducioiu în prim plan. Faptul că Mircea Lucescu nu se implică la Dinamo ar trebui considerat drept o tragedie de fanii echipei. O echipă cu un buget limitat ar avea nevoie de ochiul format al tehnicianului în descoperirea şi aşezarea în teren a unor tineri care nu au pretenţii mari financiare.

Poli Iaşi (Locul 14)

Sub comanda lui Leo Grozavu, Poli Iaşi a revenit în Superligă după două sezoane petrecute în al doilea eşalon. 

  • Plus: Constanţa de acasă - După un început ezitant de sezon în care au pierdut pe teren propriu cu 1-3 şi 1-4 împotriva sibienilor de la Hermannstadt, respectiv Universităţii Craiova, ieşenii s-au redresat şi au început să obţină rezultate pozitive pe teren propriu. În ultimele patru luni, doar campioana Farul şi vicecampioana FCSB s-au impus pe terenul moldovenilor.
  • Minus: Luis Phelipe - Pierderea brazilianului Luis Phelipe ar putea să destabilizeze, pe termen lung, echipa lui Grozavu. Chiar dacă Alin Roman şi Harrison sunt golgheterii moldovenilor, Phelipe a fost un pilon important pe faza de atac, reuşind în repetate rânduri să destabilizeze defensivele adverse. Un jucător ca Luis Phelipe este foarte important pentru o formaţie aflată în lupta pentru evitarea retrogradării, iar aportul adus de acesta va fi foarte greu de suplinit.

FC Voluntari (Locul 13)

După ce în urmă cu două sezoane au fost în play-off, iar în stagiunea precedentă au jucat semifinala barajului de calificare în Conference League, pierdută la loviturile de departajare împotriva FCU Craiova, ilfovenii continuă regresul, iar acum se află abia pe locul 13 în Superligă

  • Plus: Deplasările - A apărut o nouă modă în fotbalul românesc. Echipele care în mod normal obţin puncte preţioase pe teren propriu au ajuns în acest sezon să arate mult mai bine în deplasare. Acesta este şi cazul lui FC Voluntari, care deşi se află pe loc de baraj, în clasamentul partidelor din deplasare ilfovenii sunt pe loc de playoff. Cele 13 puncte adunate pe teren străin îi clasează pe aceştia pe locul 6 în topul alcătuit doar pe partidele jucate în deplasare.
  • Minus: Inconstanţa - FC Voluntari este poate cea mai imprevizibilă echipă din Superligă. Cel mai elocvent exemplu sunt prestaţiile din ultimele şapte etape. 3 puncte uriaşe obţinute pe terenul Universitătii Cluj au fost urmate de 2 puncte pierdute pe terenul ultimei clasate, FC Botoşani. După, ilfovenii au câştigat de o manieră spectaculoasă, 4-2 împotriva campioanei Farul, iar mai apoi au remizat, 0-0, cu Petrolul, într-o partidă extrem de slabă. Ultimele trei rezultate sunt şi mai ciudate. FC Voluntari a produs şocul în Giuleşti, câştigând cu 2-1, dar nu a mai găsit drumul spre gol în partidele cu FCU Craiova şi Dinamo, pierzând ambele partide. Ilfovenii se vor salva de la retrogradare cel mai probabil, dar regresul arătat în ultimele două sezoane ar trebui să bage spaima în fanii echipei înainte de viitoarea stagiune.

UTA Arad (Locul 12)

Mircea Rednic a reuşit să redreseze echipa după înfrângerea usturătoare, scor 2-4, împotriva Oţelului. Eşecul contra gălăţenilor pare că i-a trezit pe jucătorii arădeni, care au mai pierdut un singur joc în ultimele şapte partide oficiale ale anului.

  • Plus: Finalul de an - Ultimele rezultate reuşite de Rednic dau speranţă suporterilor arădeni. Lupta la retrogradare este aprigă în acest sezon de Superligă, diferenţa dintre echipele aflate pe locurile 7 şi 14 fiind de doar 6 puncte. În acest context, orice rezultat pozitiv poate fi crucial atunci când se va trage linie la final. Faptul că Rednic a reuşit să redreseze echipa este un mare avantaj. Dacă tehnicianul va face treabă bună în pregătirea echipei pentru a doua parte a sezonului, UTA ar putea să urce simţitor în clasament.
  • Minus: Prea mulţi jucători -  Rednic a transferat peste 50 de jucători în ultimele luni, iar acest lucru s-a văzut. Faptul că i-a luat atât de mult tehnicianului să găsească echipa ideală a costat-o pe UTA. Încă sunt mulţi fotbalişti în lot care abia de au prins câteva minute şi rămâne de văzut cât buget va mai avea pe mână Rednic în iarnă. Până la urmă, sacul cu bani de la Arad nu este fără fund.

Oţelul Galaţi (Locul 11)

Oţelul a revenit, în această vară, în Superligă, după două promovări consecutive. Gălăţenii au un sezon peste medie, fiind mai degrabă angrenaţi în lupta pentru play-off decât în cea pentru evitarea retrogradării.

  • Plus: Dorinel Munteanu - Dorinel Munteanu face minuni la Galaţi cu jucători de liga a doua. Tactica tehnicianului se bazează în special pe forţă şi rezistenţă fizică. Oţelul este prea slabă, din punct de vedere valoric, pentru a face ceva în play-off. Totuşi, pentru o nou promovată, parcursul este unul senzaţional. Într-un fotbal modern, Dorinel resuscitează stilul de joc de la mijlocul anilor 2000. Ceea ce face liderul de selecţii al naţionalei este uluitor şi cu el la cârmă, gălăţenii pot stă liniştiţi că vor avea şi în sezonul viitor echipă în Superligă.
  • Minus: Jucători slabi - Cum am spus, Dorinel face minuni. Dacă ar avea pe mână jucători mai valoroşi, cum sunt de exemplu la Petrolul sau la UTA, Dorinel ar intra la pas în play-off. Antrenorul se descurcă cu ce are, dar şi performanţele fizice ale jucătorilor au o limită, care s-a văzut pe final de an la ultimul meci cu FC Botoşani. Galaţiul are omul potrivit la locul potrivit, dar fără aducerea unor jucători acum sau la vară, situaţia la Oţelul ar putea deveni delicată, la un moment dat.

Petrolul Ploieşti (Locul 10)

Petrolul Ploieşti ocupă locul 10, cu 27 de puncte după 21 de etape. Formaţia prahoveană a avut totuşi un final de an sub aşteptări, cu doar o victorie în ultimele opt partide oficiale. 

  • Plus: Fără emoţii - De la promovarea înapoi în prima ligă, liniştea a fost caracteristică Petrolului. Şi în acest an pare că Petrolul nu va avea vreo emoţie în lupta pentru evitarea retrogradării şi cu unele schimbări ar putea fi o pretendentă serioasă la play-off. Formaţia din Prahova este genul de echipă de mijlocul clasamentului, care poate bate pe orcine dar şi poate pierde cu oricare din celălalte 15 formaţii. Cu unele mutări potrivite, din sezonul următor ploieştenii ar putea urca simţitor în clasament.
  • Minus: Antrenorul - Florin Pîrvu pare că nu poate gestiona cum trebuie vestiarul, lucru evidenţiat şi de plecarea lui Budescu. În ultima vreme s-a tot vehiculat o posibilă schimbare de antrenor, în special din cauză că singura victorie, în ultimele opt etape, a venit pe teren propriu împotriva ultimei clasate, FC Botoşani. Şi acel succes a fost la limită, scor 2-1. Cu un antrenor mai capabil s-ar putea întâmpla lucruri frumoase la Ploieşti.

FCU Craiova (Locul 9)

FCU Craiova pare că începe să ajungă uşor la nivelul dorit de Adrian Mititelu. Oltenii ocupă, la final de 2023, locul 9 în Superligă, la trei puncte de play-off.

  • Plus: Giovanni Costantino - Aducerea italianului pe banca oltenilor a fost o decizie foarte inspirată luată de Adrian Mititelu. Deşi în continuare FCU Craiova are a doua cea mai slabă apărare din Superligă, această performanţă negativă se datorează începutului de campionat. Lucrurile s-au redresat în ultima perioadă, iar oltenii au terminat anul 2023 cu patru victorii consecutive fără gol primit, semn că Giovanni Costantino face treabă bună la Craiova! De asemenea, echipa din Bănie are cel mai bun punctaj şi cea mai bună apărare în ultimele cinci etape. FCU Craiova a reuşit, în această perioadă, să acumuleze 12 puncte, cu două peste FCSB şi Sepsi şi a încasat doar trei goluri, la egalitate cu UTA.
  • Minus: Familia Mititelu - Chiar dacă Adrian Mititelu a luat decizia inspirată de a-l numi pe Giovanni Costantino, rămâne de văzut câtă răbdare va avea acesta cu antrenorul. În urmă cu doar câteva luni, Mititelu l-a demis pe Joao Janeiro după nici două săptămâni, iar după a rezistat foarte puţin pe bancă şi Nicolae Dică. Adrian Mititelu Jr. este în continuare suspendat şi este plecat în Statele Unite ale Americii. Ieşirile acestuia nu au rămas nesancţionate de Comisia de Disciplină, iar o nouă abatere ar însemna cel mai probabil o suspendare mai drastică şi o amendă usturătoare. Deocamdată este linişte la FCU Craiova, dar familia Mititelu a demonstrat, de-a lungul timpului, că poate să facă din ţânţar, armăsar. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la un prim pas greşit făcut în 2024 de echipă.

U Cluj (Locul 8)

Universitatea Cluj are un sezon foarte bun, ocupând locul 8 la final de 2023, la un singur punct de zona play-off-ului.

  • Plus: Deplasările - Universitatea Cluj are parte de un sezon excelent, iar acesta se datorează în special partidelor jucate în deplasare. Pe teren propriu, ardelenii au obţinut doar 9 puncte în 10 etape, dar pe teren străin, elevii lui Sabău sunt pe locul doi în Superligă, cu 20 de puncte strânse în 11 etape. Aceste puncte sunt imense, iar dacă Universitatea va reuşi să performeze şi acasă, atunci sunt şanse mari să avem două echipe din Cluj în play-off.
  • Minus: CFR Cluj - Deşi de la revenirea în Superligă rezultatele sunt foarte bune, U Cluj are un complex când vine vorba de meciul cu rivala din oraş. În Gruia, CFR a distrus-o pe U în ultimele două partide, ambele terminate cu scorul de 4-0. Nici pe Cluj Arena nu a reuşit să câştige Universitatea. În tur, CFR s-a impus cu 3-4, chiar dacă, în minutul 45, tabela arăta 2-0. Rivalitatea dintre fanii celor două echipe este foarte mare, iar înaintea fiecărei partide directe, fanii alb-negrilor se mobilizează exemplar în speranţa că Universitatea va reuşi să câştige cu CFR Cluj. Culmea este că în ultimele două sezoane U Cluj trecea mereu printr-o formă bună înainte de meciul direct, de aici rezultând şi frustrarea şi dezamăgirea fanilor cauzată de incapacitatea jucătorilor de a câştiga cu CFR.

Hermannstadt (Locul 7)

Doar un punct o desparte pe Hermannstadt de ultimul loc care asigură prezenţa în play-off. Ca şi în sezonul precedent, trupa antrenată de Măldărăşanu prestează un fotbal plăcut care dă şi rezultate.

  • Plus: Sibiul, o fortăreaţă - Succesul echipei sibiene se datorează, în special, evoluţiilor de acasă. Hermannstadt a pierdut un singur meci, în actualul sezon, pe teren propriu, împotriva campioanei Farul, chiar în prima etapă şi la limită, scor 0-1. De atunci, echipe precum FCSB, Rapid, CFR Cluj şi Universitatea Craiova au venit la Sibiu şi nu au reuşit să câştige. Nici măcar Universitatea Cluj, recunoscută pentru prestaţiile de pe teren străin, nu a reuşit să se impună. 
  • Minus: Finalul de sezon - Dacă pe teren propriu sunt o formaţie demnă de play-off, în deplasare lucrurile stau diametral opus pentru Hermannstadt. Sibienii sunt doar peste Botoşani, Dinamo şi UTA, din punct de vedere al punctajului obţinut pe teren străin, iar greul de abia acum începe. Hermannstadt nu are voie să facă în următoarea perioadă paşi greşiţi, pentru că finalul de campionat, crucial pentru accederea în play-off, le va aduce sibienilor deplasări la Rapid (etapa 26) şi CFR Cluj (etapa 30). Între cele două partide, Hermannstadt va mai întâlni FCU Craiova şi Dinamo, formaţii aflate într-o creştere considerabilă şi pe Oţelul, echipă capabilă să producă oricând surpriza.

Farul (Locul 6)

După un început slab de campionat, Hagi pare că a reuşit, cumva, să pună pe picioare campioana în exerciţiu. Farul ocupă locul şase la final de 2023, la 14 puncte de liderul FCSB.

  • Plus: Locul 6 - Cred că nici măcar Hagi nu îşi explică cum a reuşit Farul să fie pe loc de play-off la final de 2023. Începutul de campionat a fost dezastruos, iar lucrurile nu au mers mai bine nici în Cupa României şi nici în cupele europene. Totuşi, Farul a terminat anul cu patru meciuri consecutive, în Superligă, fără înfrângere. Hagi are mult de lucru în această iarnă pentru a face din Farul echipa pe care o ştiam cu toţii în urmă cu mai puţin de un an. Comparativ cu sezonul precedent, în afară de faptul că a reuşit cumva să fie pe locul 6 la final de an, Farul are minusuri la toate capitolele. 
  • Minus: Hagi nu a învăţat nimic - Viitorul a câştigat titlul în 2016/2017. În următoarea stagiune, echipa lui Hagi a avut o singură victorie după primele şapte etape. Scenariul sună cunoscut? Este evident că Hagi nu poate, din motive necunoscute, să gestioneze câştigarea titlului, iar acest lucru cauzează mari probleme. Acum, Hagi va încerca din nou să construiască, pentru sezonul viitor, o echipă care se va putea bate la titlu. Ultima dată i-a luat şase ani, acum vedem ce se va întâmpla. Cert este că în loc să clădească pe o echipă de succes, Hagi, pentru a doua oară după câştigarea unui campionat, va fi nevoit să construiască aproape de la 0 o formaţie capabilă de rezultate importante.

Sepsi (Locul 5)

Sepsi ocupă locul 5 la finalul anului 2023. După startul bun avut de Ciobotariu, lucrurile au început să scârţâie, dar apele s-au liniştit odată cu venirea lui Storck.

  • Plus: Profesionalism - Cel mai mare plus al echipei covăsnene este profesionalism de care dă dovadă conducerea. La Sfântu Gheorghe planurile sunt pe lungă durată şi a durat foarte mult şi până a fost schimbat antrenorul, în ciuda formei foarte slabe prin care trecea echipa. La Sepsi nu au existat scandaluri, jucători daţi afară după 5 meciuri şi antrenori schimbaţi după două săptămâni. Lucrurile se fac cât mai calm posibil, iar echipa covăsneană este deja de câţiva ani una din principalele echipe ale campionatului.
  • Minus: Lipseşte ceva - Chiar dacă, aşa cum am evidenţiat, Sepsi este o forţă în campionatul românesc, ceva le lipseşte covăsnenilor pentru a se lupta la titlu. Linişte este, antrenori profesionişti au fost, jucători buni există. Dar, parcă, ceva le lipseşte. Cel mai probabil este vorba de o campanie mai agresivă de achiziţii. Gigi Becali, Dan Şucu şi Neluţu Varga aruncă cu milioane pe achiziţii. Poate ar fi vremea să se întâmple acest lucru şi la Sfântu Gheorghe.

Rapid (Locul 4)

Rapid se află pe locul patru în Superligă, la final de 2023. Poziţia ar fi putut să fie şi mai bună, dar ultimele rezultate au fost foarte proaste.

  • Plus: Dan Şucu - Finanţatorul giuleştenilor a decis să mai bage cinci milioane de euro în club, iar campania de achiziţii, începută în vară, continuă în aceeaşi notă şi în această iarnă. Un om potent financiar ca Şucu este exact persoana de care are nevoie Rapid pentru a se bate la titlu. De pe vremea exigentului domn Copos nu a mai arătat Rapid atât de bine. Şucu îşi face treaba, bagă bani şi aduce linişte la club, un lucru rar întâlnit în Superligă. De obicei, acolo unde sunt bani nu este linişte şi vice-versa.
  • Minus: Accidentările - Când mergea treaba mai bine, atunci au apărut problemele la Rapid. Rrahmani şi Petrila au fost providenţiali în parcursul echipei după instalarea lui Bergodi, dar absenţa lor a cauzat o mare problemă în echipă. În ultimele cinci etape, Rapid a obţinut cele mai puţine puncte şi a avut cel mai slab atac din Superligă, doar trei goluri (la egalitate cu Petrolul, Hermannstadt şi Botoşani) şi doar trei puncte obţinute. Dacă nu vor mai exista accidentări, Rapid se va bate cu şanse reale la titlu, dar dacă şi alţi jucători importanţi vor deveni indisponibili, atunci ultima perioadă a arătat ce se poate întâmpla în Giuleşti.

Universitatea Craiova (Locul 3)

Universitatea Craiova completază podiumul la final de 2023, după FCSB şi CFR Cluj.

  • Plus: Echilibru - Universitatea Craiova este singura echipă. pe lângă liderul FCSB, care se clasează în top 5 atât la partidele jucate acasă, cât şi la cele din deplasare. De-a lungul analizei am observat formaţii care aveau prestaţii diametral opuse în funcţie de locul de disputare a partidelor. Acest lucru va fi esenţial în play-off, acolo unde fiecare punct contează. Degeaba baţi liderul acasă dacă după pierzi cu locul şase în deplasare. Chiar dacă nu se vorbeşte atât de mult de Universitatea ca fiind o pretendentă la titlu în acest sezon, formaţia patronată de Rotaru arată mai constant ca în ultimele sezoane şi poate oricând să producă o surpriză de proporţii.
  • Minus: Vedetism - Informaţiile apărute în presă despre atmosfera din lot, cât şi individualităţile arătate pe teren de unii jucători, le pun doar beţe în roate oltenilor în drumul spre titlu. Andrei Ivan, Jovan Markovic şi Alex Mitriţă nu şi-au atins până acum adevăratul potenţial, iar egoismul de care au dat dovadă, nu doar ocazional, pe teren, nu este un semn bun. Vestiarul oltenilor este unul greu de gestionat, dar Petev pare că reuşeşte încet să se impună. Rămâne de văzut dacă va exista, într-un final, un parteneriat de succes între cele două părţi sau se va întâmpla o nouă schismă în vestiar.

CFR Cluj (Locul 2)

CFR Cluj a terminat anul în forţă, cu o victorie categorică în faţa rivalei din Cluj şi rămâne la opt puncte de liderul FCSB la final de 2023

  • Plus: Succesul - CFR Cluj a trecut printr-o reducere semnificativă de buget, iar lotul a fost în mare parte schimbat. Rezultatul acestor acţiuni nu se vede neapărat şi pe teren, iar CFR se află pe locul al doilea în Superligă. Explicaţia parcursului bun al ardelenilor este unul mai complex. Cele cinci campionate câştigate la rând şi prezenţele constante în cupele europene au dat naştere la o mentalitate de învingător în vestiarul echipei. Camora, Deac, Bîrligea, Sava, Manea şi alţii erau pe teren sau în lot la dubla cu Lazio din Conference de acum aproape un an. CFR câştigă meciuri din inerţie în momentul de faţă şi cel mai probabil nici măcar Varga nu se gândea, înainte de startul sezonului, că echipa sa va fi pe doi în Superligă la final de 2023. Mandorlini nu va fi schimbat, Mutu nu va veni. În contextul în care se afla clubul după plecarea lui Dan Petrescu, italianul a făcut doar lucruri bune în Gruia.
  • Minus: Succesul - Da, cel mai mare plus al CFR-ului este şi cel mai acut minus. De ce? Performanţa naşte aspiraţii la peformanţă. Cum am evidenţiat mai sus, în contextul în care se află CFR Cluj, Mandorlini face treabă foarte bună, totuşi o demitere este tot mai vehiculată în presă, lucru care pune presiune pe echipa din Gruia. În văzul multor oameni, CFR Cluj este de cinci ori la rând campioană şi principalul actor al fotbalului românesc în cupele europene. Realitatea? CFR trebuie să aibă ca obiectiv calificarea în Conference, nu titlul. O formaţie creată peste noapte cu un buget mult redus nu ar putea, în teorie, să aibă rezultate, pe termen lung, mai bune decât cele din sezonul precedent. 

FCSB (Locul 1)

FCSB termină anul 2023 pe primul loc, la o distanţă liniştitoare de urmăritoare.

  • Plus: Lotul - FCSB are, fără dar şi poate, cel mai valoros lot din Superligă, fiind cotat la 32 de milioane de euro pe Transfermarkt. Ca o idee, Farul, formaţia secundă din punct de vedere al valorii, este cotată la doar aproape 22 de milioane de euro, iar CFR Cluj, echipa de pe locul doi în Superligă, valorează doar 19 milioane de euro. Cum spuneau şi alţii, nici măcar Becali nu o poate opri pe FCSB în drumul spre titlul. Diferenţa de valoare dintre bucureşteni şi restul formaţiilor este atât de mare încât pot să afirm că dacă FCSB avea antrenor, atunci titlul era câştigat de dinainte de începerea play-off-ului.
  • Minus: Gigi Becali - Şi totuşi, FCSB nu are antrenor. Chiar dacă vor fi mai mult de opt puncte între formaţia lui Becali şi locul secund, punctele se vor înjumătăţi. Şi aici va interveni experienţa şi schimbările tactice din mers în timpul jocului. Patru, cinci sau şase puncte pot fi recuperate doar în meciurile directe, iar FCSB a arătat că nu poate să facă faţă presiuni, de multe ori, în meciurile cruciale. Cel mai elocvent exemplu este partida cu Farul din sezonul precedent. Dacă FCSB avea antrenor, atunci meciul acela nu se pierdea în veci. FCSB era echipa venită din spate, era urmăritoarea Farului şi avea 2-0 la Ovidiu. Dar când faci schimbări de pe canapea şi nu eşti acolo să simţi cursul jocului, normal că o dai de gard. Adversarul principal al FCSB-ului în 2024 nu va fi nici CFR, nici Rapid şi nici Craiova. Cele trei rivale pot ajunge să câştige titlul doar dintr-o anumită conjunctură şi anume: dacă Gigi Becali va reuşi să o învingă pe FCSB. 
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele