Ultima oră
"Bă, fraţilor, suntem în urna a treia, mă, aproape de inexistenţă". Discurs dur după victoria României în Kosovo | VIDEO EXCLUSIV "Bă, fraţilor, suntem în urna a treia, mă, aproape de inexistenţă". Discurs dur după victoria României în Kosovo | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Execuţie în direct! Germania a învins-o pe Ungaria, scor 5-0 VIDEO | Execuţie în direct! Germania a învins-o pe Ungaria, scor 5-0
VIDEO | Zi spectaculoasă în Nations League! S-au marcat 34 de goluri VIDEO | Zi spectaculoasă în Nations League! S-au marcat 34 de goluri
Gigi Becali a dat ordinul! Cei trei fotbalişti care vor juca în atac la FCSB Gigi Becali a dat ordinul! Cei trei fotbalişti care vor juca în atac la FCSB
Modul în care a fost tratată delegaţia României de kosovari | EXCLUSIV Modul în care a fost tratată delegaţia României de kosovari | EXCLUSIV
U BT Cluj - CSM Oradea, scor 93-84, în finala Turneului Memorial ”Toni Alexe” U BT Cluj - CSM Oradea, scor 93-84, în finala Turneului Memorial ”Toni Alexe”

Place de la Concorde, Turnul Eiffel sau Palatul Versailles sunt pregătite pentru Jocurile Olimpice

JO 2024 Publicat de Daian Cutu pe 25 iul 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/40227/21681672/1/jo-turn.jpg

Place de la Concorde, Turnul Eiffel sau Palatul Versailles primesc noi înfăţişări pentru Jocurile Olimpice de la Paris, unde vor găzdui mai multe competiţii.

Place de la Concorde

La Concorde, o piaţă emblematică cu faimosul său obelisc care datează din secolul al XIII-lea î.Hr., primeşte o nouă înfăţişare la Jocurile Olimpice de la Paris cu evenimente sportive urbane:

BMX freestyle, breaking, skateboarding şi baschet.

Cea mai mare piaţă din Paris, situată între Champs-Elysées şi Grădinile Tuileries, a fost creată în onoarea regelui Ludovic al XV-lea şi redenumită „Place de la Révolution” la trei ani după revolta populară din 1789. Mai mult de 1.000 de persoane au fost ghilotinate aici, inclusiv Ludovic al XVI-lea şi regina Marie-Antoinette în 1793, iar Robespierre şi Danton în anul următor. După zilele întunecate ale Terorii, numele Concorde a fost ales pentru a marca reconcilierea. Acesta a fost adoptat definitiv după Revoluţia din 1830.

Obeliscul Luxor

Obeliscul care se află în centrul Place de la Concorde a fost un dar din partea Egiptului, în semn de recunoştinţă pentru descifrarea hieroglifelor de către Jean-François Champollion în 1822. Oferit Franţei împreună cu geamănul său - care a rămas în cele din urmă în templul Luxor - obeliscul gravat cu hieroglife a fost ridicat în Place de la Concorde la 25 octombrie 1836, în faţa a 200.000 de persoane. Abia în 1998 a fost instalat un „piramidion” din bronz aurit în vârful monolitului de granit roz înalt de 23 de metri (30 de metri cu piedestalul său). În cele din urmă, a fost readus la estetica sa originală în 2023, prin adăugarea unui vârf de oţel acoperit cu foiţă de aur.

Hotel de Crillon şi sărbătorile sportive

Construit în secolul al XVIII-lea, sub Ludovic al XV-lea, Hotel de Crillon, un fost hotel privat cu o faţadă neoclasică mărginită de Place de la Concorde, a fost transformat în 1909 într-un hotel de lux. Capete încoronate, demnitari străini şi numeroase celebrităţi s-au cazat acolo. Pactul Ligii Naţiunilor, strămoşul ONU, a fost semnat aici în 1919. Timp de aproximativ douăzeci de ani, până în 2012, Crillon a găzduit „Balul Debutantelor”, o reuniune socială internaţională în scopuri caritabile. Mai multe evenimente sportive au fost sărbătorite aici. Echipa franceză de fotbal a ridicat în faţa publicului Cupa Mondială în 1998, precum şi trofeul european doi ani mai târziu, de la un balcon al palatului. Ea a revenit pentru a saluta mulţimea după ce a pierdut finala în faţa Italiei în 2006 şi a Argentinei în 2022.

Scrimă şi taekwondo sub imensul acoperiş de sticlă al Grand Palais

Grand Palais, locul unde se vor desfăşura probele de scrimă şi taekwondo în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, găzduieşte în mod regulat competiţii ecvestre sub imensul său acoperiş de sticlă. Construită pentru Expoziţia Universală din 1900, clădirea din piatră, sticlă şi oţel, situată la poalele Champs-Elysées şi în apropiere de Sena, este cunoscută şi pentru expoziţiile de artă, spectacole, prezentări de modă, evenimente culinare, etc. Aproximativ două milioane de vizitatori se bucură în fiecare an de programul său cultural bogat. De asemenea, a găzduit campionatele mondiale de scrimă în 2010.

Spectacole hipice

Mai mult de 6.000 de tone de oţel au fost utilizate pentru construirea navei sale vaste, care nu are piloni intermediari şi este acoperită de un acoperiş de sticlă cu rame elegante de culoare verde. Spectacolele hipice au fost organizate aici din 1901 până în 1957. Clădirea a revenit la tradiţia ecvestră în 2010 cu concursurile anuale Saut Hermes (sărituri peste obstacole), organizate în mod excepţional din 2022 într-o incintă efemeră la poalele Turnului Eiffel, din cauza lucrărilor de renovare a Grand Palais. De asemenea, aici au avut loc numeroase târguri, inclusiv Salonul Auto până în 1961.

Târgurile de artă au provocat mai multă agitaţie, după cum demonstrează scandalul de la Salon d'Automne din 1905. Criticii de artă s-au revoltat faţă de pânzele colorate ale unor pictori precum Derain, Matisse şi Vlaminck, pe care unul dintre cei mai influenţi, Louis Vauxcelles, a mers atât de departe încât i-a numit „fauves” (bestii). Sala în care erau expuse aceste lucrări a fost supranumită „la cage aux fauves”, iar artiştii au devenit liderii „fauvismului”.

Spital militar

În timpul Primului Război Mondial, Grand Palais a fost folosit drept cazarmă unde trupele se adunau înainte de a pleca pe front, apoi ca spital militar şi centru de reeducare. A fost rechiziţionat de ocupanţii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a depozita vehicule militare şi apoi pentru a găzdui două expoziţii de propagandă nazistă. În timpul eliberării Parisului, în august 1944, schimburile de focuri dintre poliţiştii antrenaţi în clădire şi soldaţii germani au declanşat un incendiu violent.

Ameninţată de Le Corbusier

Supravieţuitoare a celor două Războaie Mondiale, clădirea a fost ameninţată cu demolarea în anii 1960 de către Le Corbusier. Celebrul arhitect şi teoretician al modernităţii dorea să construiască în locul său un muzeu al artei secolului XX, însă ministrul Culturii de la acea vreme, André Malraux, nu a fost convins. Nava Grand Palais a fost clasificată ca monument istoric în 1975, iar un nou decret din 2000 a protejat întreaga clădire.

Turnul Eiffel, exploatări trecute şi viitoare

https://i0.1616.ro/media/2/2701/33670/21674997/3/turn-eiffel.jpg

Champ de Mars şi Trocadéro, două atracţii turistice majore situate de o parte şi de alta a Turnului Eiffel, vor găzdui mai multe evenimente la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, în apropierea acestui monument care nu este străin de performanţele sportive.

Drepturile omului

Cu vedere spre Sena, esplanada Trocadero este străjuită de aripile rotunjite ale Palatului de Chaillot, construit pentru Expoziţia Universală din 1937. Probele de ciclism pe şosea şi de marş de 20 de kilometri vor începe acolo..

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

JO 2024

Ultimele articole Toate articolele