Ultima oră
"Bă, fraţilor, suntem în urna a treia, mă, aproape de inexistenţă". Discurs dur după victoria României în Kosovo | VIDEO EXCLUSIV "Bă, fraţilor, suntem în urna a treia, mă, aproape de inexistenţă". Discurs dur după victoria României în Kosovo | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Execuţie în direct! Germania a învins-o pe Ungaria, scor 5-0 VIDEO | Execuţie în direct! Germania a învins-o pe Ungaria, scor 5-0
VIDEO | Zi spectaculoasă în Nations League! S-au marcat 34 de goluri VIDEO | Zi spectaculoasă în Nations League! S-au marcat 34 de goluri
Gigi Becali a dat ordinul! Cei trei fotbalişti care vor juca în atac la FCSB Gigi Becali a dat ordinul! Cei trei fotbalişti care vor juca în atac la FCSB
Modul în care a fost tratată delegaţia României de kosovari | EXCLUSIV Modul în care a fost tratată delegaţia României de kosovari | EXCLUSIV
U BT Cluj - CSM Oradea, scor 93-84, în finala Turneului Memorial ”Toni Alexe” U BT Cluj - CSM Oradea, scor 93-84, în finala Turneului Memorial ”Toni Alexe”

Încep Jocurile Olimpice de la Paris. Totul despre ceremonia de deschidere fără precedent

JO 2024 Publicat de Daian Cutu pe 24 iul 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/40227/21680165/1/jo-cer.jpg

Parisul îşi va începe extravaganţa Jocurilor Olimpice cu o ceremonie de deschidere fără precedent, vineri, pe Sena.

CE VOM VEDEA?

Organizatorii au promis un spectacol fără precedent şi au spus că va fi provocator şi distractiv.

Pentru prima dată, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion.

În schimb, zeci de bărci vor transporta mii de sportivi şi artişti într-o paradă plutitoare de 6 km pe Sena.

Pornind de la podul Austerlitz, vor naviga pe lângă catedrala Notre-Dame de Paris şi vor ajunge lângă Turnul Eiffel, după ce vor trece pe sub poduri şi porţi, inclusiv Pont des Arts şi Pont Neuf, şi pe lângă multe dintre monumentele capitalei franceze.

Organizatorii au declarat că vor profita din plin de monumentele istorice, de maluri, de cer şi de apă "şi nu va exista niciun mal de râu sau pod care să nu fie umplut cu muzică, dans sau spectacol".

Detaliile, inclusiv cele referitoare la unii dintre artiştii participanţi, au fost ţinute secrete.

Spectacolul va fi "o mare frescă" prin care se vor celebra Parisul, Franţa şi Jocurile şi va împleti parada sportivilor, spectacole artistice şi elemente de protocol, a declarat Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere.

Ceremonia urmează să înceapă la ora 20.30 şi să dureze puţin sub patru ore. Organizatorii au declarat că va atinge punctul culminant atunci când soarele va apune.

CINE VA FI PREZENT?

La spectacol vor participa peste 100 de şefi de stat şi de guvern, iar peste 300 000 de spectatori vor urmări show-ul de pe malurile râului, au declarat organizatorii, adăugând că vor exista aproximativ 80 de ecrane gigant de-a lungul traseului.

Vor participa aproximativ 10 500 de sportivii.

Aproximativ 222.000 de persoane au primit invitaţii gratuite, în timp ce 104.000 şi-au cumpărat bilet.

Ambarcaţiunile care transportă sportivii vor fi echipate cu camere de luat vederi pentru a le permite celor care îi urmăresc la televizor sau pe telefon să aibă o vedere de aproape.

CUM RĂMÂNE CU SECURITATEA?

Organizarea ceremoniei în inima unui oraş emblematic precum Parisul poate oferi imagini minunate, dar reprezintă şi o provocare majoră pentru securitate.

Aproximativ 45.000 de poliţişti, inclusiv forţe speciale de intervenţie, vor fi trimişi să se ocupe de securitatea ceremoniei. Lunetişti vor fi amplasaţi pe acoperişurile clădirilor de pe traseu. Va fi pus în aplicare un sistem antidrone.

Spectatorii şi rezidenţii locali deopotrivă trebuie să deţină permise pe un cod QR pentru a se apropia de malurile râului începând cu 18 iulie. Maşinile nu pot intra în zonă, cu puţine excepţii. Staţiile de metrou din apropiere vor fi închise, la fel ca multe dintre poduri. Niciun avion nu va putea survola Parisul, cu excepţia cazului în care face parte din ceremonie.

Având în vedere războaiele din Gaza şi Ucraina, precum şi preocupările legate de securitatea internă, Franţa are deja nivelul de alertă de securitate la cel mai înalt nivel.

Oficialii au declarat că nu au existat ameninţări teroriste specifice la adresa ceremoniei din 26 iulie.

Cu toate acestea, în cazul în care ar apărea probleme specifice, există planuri de rezervă, care ar limita ceremonia fie la piaţa Trocadero de lângă Turnul Eiffel, fie la stadionul Stade de France.

Principalul risc potenţial ar fi reprezentat de un atacator solitar, au declarat oficialii în ultimele luni, semnalând totodată posibile infracţiuni minore şi posibile proteste din partea activiştilor de mediu, a extremei drepte şi a extremei stângi, a mişcării pro-palestiniene sau a altora.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

JO 2024

Ultimele articole Toate articolele