Generaţia de Aur îşi ia adio de la fani. Meciul cu selecţionata starurilor internaţionale se joacă astăzi, de la ora 20:30, pe Arena Naţională. Partida va putea fi urmărită, în format live text, pe site-ul PrimaSport.ro.
La 30 de ani de la sfertul din America, Generaţia de Aur va disputa un meci de retragere, în faţa a peste 50.000 de oameni. Nume grele din fotbalul mondial vor fi adversarii celor care ne-au adus atâta bucurie în tumultoşii ani de după evenimentele din decembrie 1989.
Citește și
Absent va fi Didi Prodan, care a trecut în nefiinţă în urmă cu aproape 8 ani. În locul său va fi prezent pe teren Răzvan Prodan, fiul regretatului fundaş.
Didi Prodan a fost integralist la Campionatul Mondial din 1994 şi cu ocazia meciului din această seară am ţinut să îl readuc în atenţia publicului pe "Tătuca".
În urmă cu doar câteva luni, Alexandru Năprădean, prieten foarte bun cu Didi, a rememorat, pentru Prima Sport, unele episoade spectaculoase din tinereţea fostului mare fotbalist.
Cum s-a ales Daniel Prodan cu porecla "Tătuca"
"Pe Didi l-am cunoscut prin vara anului 1986, eram în toaleta Liceului Economic din Satu Mare. Aşteptan să intru la examenul de admitere în treapta 1. «Salut, eu sunt Daniel, Prodan Daniel!». Mi-a căzut bine de la primul contact.
Era un monstru de om şi de persoană! Unul obişnuit, cu defecte şi cu valori, cu multe valori, cu multe atribuţii. Am împărţit împreună, clasa a IX-a, în clasa profesorului de fizică al Liceului Economic. Pompei îl chema, celălalt nume îmi scapă.
Am stat într-o bancă. Obişnuia, la teze, să aştepte după mine şi după ce terminam lucrarea mea, îmi împingea caietul să fac şi teza lui.
«N-am avut timp să învăţ, Ţucurelu. Am avut antrenament. Tu stai toată ziua în internat şi nu faci altceva decât să înveţi. Hai, te rog, fă-o şi p-amea!» îmi spunea.
Îl iubeam, era de o sinceritate rară şi felul lui de a fi era unul care te încuraja să-i fi prieten. Era pus pe şotii mereu. Tatăl lui lucra la vin-alcool, lângă Liceul CFR, pe o cisternă, căra vin. Câteodată fugeam de la ore să-l vedem. «Hai cu mine să-l văd pe tata, să-mi dea un ţuc (se referea la o gură de vin)».
O dată mă vizitase mama la liceu. Era prin ianuarie, m-au chemat la poartă, iar el a venit cu mine. «Vreau să o cunosc pe maică-ta» mi-a spus.
Am ieşit să o întâmpin doar în cămaşa de la uniforma şcolară. Când m-a văzut, mama m-a dojenit. «Hai la mămuca să te ţuce! Tuluvai doamne mă, aşa umbli îmbrăcat ca-n dricu' verii!».
Didi nu s-a putut abţine şi a izbucnit în hohote. Din acel moment şi până în ultima clipă, până când a murit, mereu mă chema:
«Hai la tătuca să te ţuce, aşa te-ai îmbrăcat ca-n dricu' verii!».
De aici vine porecla lui Didi. Tătuca Prodan, poreclă cu care îl alintau toţi marii sportivi pe care i-a avut coechipieri de-a lungul carierei", a povestit Alexandru Năprădean, pentru Prima Sport.
Întâmplare superbă cu Didi Prodan în prim plan
"Aş putea să scriu şi să-ţi povestesc multe despre el. Rămân cu o întâmplare.
Aveam de gând să vin în occident şi nu aveam bani. Muri-se tata, iar el, de câte ori putea, când venea la Satu Mare de la Bucureşti, trecea pe la mine să mă vadă. Venisem de la Bucureşti şi mă stabilisem cu ai mei la ţară.
«De câţi bani ai nevoie să pleci?»
«Mă descurc.»
A plecat, iar peste patru zile m-am trezit cu poştaşul la poartă să îmi aducă o sumă importantă de bani, din partea lui.
Era mereu implicat în simţirile celor de lângă el. Respecta simţurile celuilalt. Era educat! Îşi iubea enorm bunicii de la Moftin" a rememorat Alexandru Năprădean, pentru Prima Sport.