Clubul Sportiv al Armatei Steaua a emis un comunicat în care explică situaţia juridică privind marca, palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile Stelei, câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni în 1986. Procesul pentru palmares între CSA Steaua şi FCSB a fost amânat de Curtea de Apel Bucureşti pentru 12 aprilie.
CSA Steaua susţine că, deşi nu a primit vreun acord, FCSB a înregistrat marca ‘Steaua’, de care s-a folosit continuu din 2004 până în 2014, însuşindu-şi astfel în mod ilegal un bun de importanţă naţională din patrimoniul statului.
Citește și
O scurtă recapitulare a conflictului de natură juridică: CSA Steaua a câştigat procesul pentru palmares cu FCSB şi a recuperat marca Steaua de la Gigi Becali. Palmaresul Stelei din perioada 1947 – 2003 aparţine CSA Steaua, dar decizia nu este definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel.
FCSB este liderul clasamentului din Liga 1. CSA Steaua este liderul neînvins al clasamentului în Liga a 3-a şi va juca pe noul stadion din Ghencea.
"Steaua Bucureşti nu a înstrăinat niciodată marca, palmaresul, tradiţia, istoria sau culorile către S.C. Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A. (FCSB), către orice altă entitate comercială sau sportivă.
A.F.C. Steaua Bucureşti, care a continuat în 1998 tradiţia echipei noastre de fotbal, a primit dreptul de a folosi cu titlu gratuit marca Steaua Bucureşti, precum şi stadionul de fotbal din complexul Ghencea, în conformitate cu prevederile legale privind asociaţiile sportive non-profit (fără scop patrimonial), cum era cazul A.F.C.
În anul 2004, nou înfiinţata societate comercială FCSB a solicitat în scris acordul proprietarului mărcii – CSA „Steaua” – pentru înregistrarea mărcii la OSIM. Deşi nu a primit acest acord, FCSB a înregistrat totuşi marca de care s-a folosit continuu din 2004 până în 2014, însuşindu-şi astfel în mod ilegal un bun de importanţă naţională din patrimoniul statului.
Concluzia celei mai înalte instanţe judecătoreşti din România este exprimată clar prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3425 din 3 decembrie 2014. Decizia ÎCCJ arată fără echivoc faptul că cesionarea mărcii între A.F.C. şi FCSB, pe baza căreia s-a făcut înregistrarea la OSIM, a fost ilegală, întrucât A.F.C. nu putea vinde, cesiona sau transmite un bun pe care nu-l avea în proprietate, ci avea doar dreptul de a-l utiliza", este comunicatul CSA Steaua.