Comitetul Executiv al UEFA a aprobat joi propunerea de a elimina regula golurilor înscrise în deplasare din toate competiţiile UEFA (masculin, feminin şi tineret), începând cu tururile preliminare din sezonul 2021-2022.
Regula a fost aplicată începând din sezonul 1965/1966, pentru a încuraja echipele să atace în meciurile pe care le jucau în deplasare, acolo unde presiunea fanilor şi condiţiile de joc erau aspecte importante.
Citește și
Regula golurilor în deplasare a fost impusă pentru a stabili echipa calificată într-o confruntare în dublă manşă, în situaţia în care ambele echipe înscriau acelaşi număr de goluri în cele două meciuri. Echipa care marca mai multe goluri în deplasare avea un avantaj în cazul egalităţii în dublă manşă.
Odată cu eliminarea regulii golurilor în deplasare, meciurile în care ambele echipe înscriu acelaşi număr de goluri în dublă manşă vor fi decise în urma a două reprize de prelungiri (de câte 15 minute), la finalul meciului retur. În cazul în care egalitatea se menţine, echipa calificată în runda următoare va fi decisă în urma loviturilor de departajare, de la 11 metri.
“Statisticile din 1970 până în prezent arată o tendinţă clară de scădere a diferenţei dintre numărul de victorii obţinute acasă şi în deplasare (de la 61%-19%, la 47%-30%). Media de goluri înscrise într-un meci pe teren propriu şi în deplasare este 1,58, respectiv 1,15, în competiţiile masculine. În competiţiile feminine, din 2009-2010 încoace, media de goluri a fost destul de constantă, de 1,92 de goluri pentru echipele care joacă pe teren propriu şi de 1,6 pentru echipele care joacă în deplasare.
Mai mulţi factori au fost luaţi în calcul pentru a evalua declinul avantajului terenului propriu. Creşterea calităţii terenului, standardizarea dimensiunii terenului, îmbunătăţirea infrastructurii arenelor, condiţii mai confortabile de călătorie, comprimarea calendarului competiţional care dictează rotaţia fotbaliştilor, dar şi schimbări în formatul competiţiilor”, se arată în comunicatul UEFA.
Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a recunoscut că n-a existat unanimitate în privinţa acestei decizii, dar a precizat că “mai mulţi antrenori, fani, jucători şi alte părţi implicate în fotbal au pus la îndoială corectitudinea regulii golurilor în deplasare şi şi-au exprimat dorinţa de a fi eliminată”.
UEFA a subliniat şi că regula golurilor înscrise în deplasare descuraja echipele gazdă să joace ofensiv, în special în meciul tur, întrucât se temeau că golurile primite vor avea un impact decisiv privind calificarea în runda următoare a competiţiei. Cele mai multe critici au venit în privinţa aplicării regulii în meciurile cu prelungiri (120 de minute), obligând echipa gazdă să înscrie de două ori, dacă oaspeţii înscriau o dată.
Sursa foto: profimediaimages.ro