România nu a avut emoţii în primul meci de la Campionatul Mondial din Spania. Fetele pregătite de Adi Vasile s-au impus în faţa Iranului, scor 39-11, în direct pe Look Sport+
Jucătoarele Iranului, debutante la un turneul final mondial şi cu lotul format exclusiv, din jucătoare ce evoluează în campionatul intern au atras privirile şi datorită echipamentului impus de legile musulmane, printr-o variantă ”sportivă” a hijabului, cu capul şi gâtul acoperite complet şi doar faţa liberă.
Citește și
România a înregistrat şi o pierdere în lot, după ce mezina echipei, Oana Borş (18 ani) s-a accidentat grav la genunchiul drept, chiar după primul gol al său, pe contraatac, la reprezentativa de senioare (min. 19, la scorul 13-2). Handbalista tricoloră a părăsit sala pe targă, după intervenţia rapidă a echipei medicale a turneului.
De la ora 21.30 se va juca şi a doua partidă a grupei C, între Norvegia şi Kazakhstan.
Programul următoarelor partide în grupa C: 5 decembrie - România - Kazakhstan, Norvegia - Iran; 7 decembrie - Kazakstan - Iran, Norvegia - România.
România - Iran 39-11, în direct pe Look Sport+
Minutul 60: Final de meci! România se impune cu un categoric 39-11. Cristina Laslo a fost desemnată cea mai bună jucătoare a partidei. Următorul meci este duminică, de la ora 19:00, cu Kazahstan, în direct pe Look Sport+
Minutul 58: Rotaru reuşeşte al doilea său gol din aeriană. Conducem cu 39-10.
Minutul 56: Subţirică marchează al doilea gol de pe pivot, după ce se desprinde fără emoţii de lângă o adversară.
Minutul 54: Rotaru face o fentă frumoasă din brat şi înscrie în forţă, cu o execuţie aproape de vinclu. Scorul este 35-9.
Minutul 46: Bazaliu înscrie reuşita cu numărul 30 a României, Iran face mai bine faza ofensivă în actul secund şi are 8 reuşite.
Minutul 40: Laslo marchează spectaculos din aeriană şi ajunge la 6 reuşite în meci cu procentaj de 100% al aruncărilor la poartă.
Minutul 34: Ostase înscrie de pe pivot şi duce scorul la 23-4. Am avut emoţii la faza precedentă cu Crina Pintea care a fost lovită serios de o adversară, din fericire nu a fost vorba de ceva grea, iar jucătoarea celor de la CSM Bucureşti va continua partida.
Minutul 30: Pauză! România intră la cabine cu un avantaj de 17 goluri, scor 20-3. Din păcate recitalul este umbrit de accidentarea Oanei Borş.
Minutul 29: Rotaru înscrie de la 7 metri şi bifează prima sa reuşită în meci. Scorul devine 20-3.
Minutul 25: Bazaliu profită de un culoar lăsat de adversare şi duce scorul al 17-2. Iranul nu a mai marcat din minutul 6!
Minutul 19: La a doua sa selecţie la naţionala, Oana Borş (18 ani) reuşeşte să marcheze. Jucătoarea celor de la Baia Mare cade oribil şi se accidentează grav, fiind scoasa de pe teren pe targă. Problema a apărut la genunchiul drept, pe care a căzut, după ce a tras la poartă.
Minutul 13: România ajunge rapid la 10 goluri marcate. Portarul Dumanska o lansează pe Moisă, care înscrie din extremă.
Minutul 12: Cristina Laslo se înalţă peste defensiva adversă şi aruncă în forţă. Scorul se face 8-2.
Minutul 8: Laura Moisă înscrie de pe extremă şi duce scorul la 5-1.
Minutul 4: Yousefi marchează primul gol pentru Iran la un turneu final, însă România s-a desprins deja pe tabelă.
Minutul 1: Cristina Laslo marchează primul nostru gol, la capătul unui contraatac. Naţionala din Iran pare complet depăşită şi face multe greşeli.
Minutul 1: A început partida contra debutantei la un turneu final, care are primul atac! În tribunele arenei din Castellon sunt mulţi români.
România e singura naţională care a participat la toate ediţiile turneului final feminin, câştigând titlul mondial în 1962, argintul în 1973 şi 2005, precum şi bronzul în 2015. Din păcate, elevele lui Adi Vasile vor fi nevoite să evolueze fără Cristina Neagu şi astfel şansele noastre la o clasare notabilă scad considerabil, deoarece restul lotului nu este apropiat valoric de starul celor de la CSM Bucureşti.
Fetele noastre fac parte din Grupa C şi vor juca la Castelló. Cea mai puternică adversară este de departe Norvegia, o cunoştinţă veche, cu un lot înţesat de vedete. Nordicele sunt o veche cunoştinţă, cu care ne-am confruntat de 15 ori în ultimii 12 ani şi am pierdut de 13 ori. În schimb calificarea nu ar trebui să fie o problemă, deoarece celelalte adversare sunt Kazahstan şi Iran, formaţii pe care ar trebui să le învingem fără probleme, chiar şi fără Cristina Neagu.
Programul ”tricolorelor:
- România – Iran, 3 decembrie, ora 19:00, în direct pe Look Sport+
- România – Kazahstan, 5 decembrie, ora 19:00, în direct pe Look Sport+
- România – Norvegia, 7 decembrie, ora 21:30, în direct pe Look Sport+
Partida de debut va fi una cel puţin în teorie extrem de uşoară. Vineri, de la ora 19:00 vom juca contra Iranului, una din cea mai slabă naţională care s-a calificat la mondial.
Fetele din Iran s-au calificat după ce au terminat pe locul 4 în calificările din zona Asiei, după Coreea de Sud, Japonia şi Kazahstan, ultima fiind următoarea adversară a ”tricolorelor”.
Fără Neagu nu există un obiectiv măreţ. ”Din punctul de vedere al federaţiei, ţinând cont de realitatea actuală, este un loc în primele 10”
România se află într-un proces de reconstrucţie, obiectivul fiind creearea unui lot solid pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris. În lipsa celei mai bune jucătoare, Alexandru Dedu a anunţat că o clasare în primele 10 la turneul final din Spania ar fi un rezultat bun.
"Este un început de drum al echipei naţionale care are ca scop final Parisul. Iar la acest Mondial sunt condiţii speciale din cauza pandemiei, din cauza realităţii din România, din cauza faptului că pentru moment cea mai bună jucătoare a lumii nu va face parte din echipa României (n.r. Cristina Neagu). Obiectivul echipei naţionale din punctul de vedere al federaţiei, ţinând cont de realitatea actuală, este un loc în primele 10. Ar fi un loc meritoriu, care ne-ar asigura şi locuri bune în tragerile la sorţi viitoare.
La Campionatul Mondial mă aştept să văd o echipă unită a României, o echipă care se bate la fiecare meci şi care încearcă să fie mai bună şi să se autodepăşească. Dar cel mai important lucru este să ieşim din acest Campionat Mondial cu o echipă în sensul adevărat al cuvântului, cu oameni cărora le pasă unii de alţii şi încearcă să fie mai buni, pentru că asta este baza pe care dorim să construim drumul spre Jocurile Olimpice de la Paris”, a spus Alexandru Dedu, preşedintele al FRH.
Lotul României pentru turneul final din Spania:
- Portari: Iulia Dumanska, Daciana Hosu, Diana Ciucă, Elena Şerban;
- Extreme stânga: Nicoleta Dincă, Ana Maria Tănasie, Alexandra Dindiligan;
- Interi stânga: Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu, Anca Polocoşer;
- Centri: Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa, Mădălina Zamfirescu;
- Inter dreapta: Alina Ilie;
- Extreme dreapta: Laura Moisă, Oana Borş;
- Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Subţirică Iovănescu.