Naţionala de handbal feminin a României a învins, duminică, la Podgorica, reprezentativa Muntenegrului, scor 28-25 (15-15), în grupa 3 a turneului preolimpic, însă a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo la golaveraj.
Citește și
Din minutul 41, România a jucat fără titulara Crina Pintea, eliminată cu cartonaş roşu pentru un fault la Grbici. Patru aruncări de la 7 metri a ratat România în acest meci (trei Neagu şi una Buceschi). Cristina Neagu a fost din nou principala marcatoare, cu 12 reuşite, 23 în total în cele două partide.
Tricolorele au înregistrat doar un eşec la turneul de la Podgorica, 24-29 cu Norvegia, şi a învins Muntenegu, dar ratează Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde vor ajunge adversarele lor din această grupă. Muntenegru a învins şi Norvegia, cu 28-23, astfel că are 4 puncte, Norvegia 2, iar România 2. Pentru calificare, România avea nevoie de o victorie la cinci goluri cu Muntenegru.
Grupele 1 şi 2 au următoarea componenţă: grupa 1 (în Spania) - Spania, Suedia, Argentina, Senegal; grupa 2 (Ungaria): Rusia, Serbia, Kazakhstan, Ungaria.
Duminică sunt programate ultimele partide şi în aceste grupe, adică între Serbia - Kazkhstan, Argentina - Spania şi Ungaria - Rusia.
Primele două clasate în fiecare din cele trei grupe se vor califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Muntenegru - România 25-28
Min. 60: FINAL DE MECI! România învinge, 28-25, dar e insuficient. Pierdem calificarea la JO.
Min. 57: 25-25 – Golul cu numărul 10 pentru Neagu, dar vom vedea Olimpiada de la TV.
Min. 54: 24-22 – Suntem în inferioritate numerică şi mai ratăm un atac. Florică ratează din extremă, dintr-un unghi greu. Puţine şanse spre deloc să mai câştigăm la cinci goluri.
Min. 51: 23-22 - Seraficeanu înscrie de pe extremă şi reduce diferenţa.
Min. 48: 22-21 - Vukcevic e la a treia eliminare de două minute şi nu va mai evolua în meci. Ulterior însă, atacul nu e concretizat cu gol de noi. Muntenegru marchează prin Jaukovic. E la a opta reuşită.
Min. 45: 19-20 – Trecem în avantaj, graţie unei acţiuni individuale spectaculoase a lui Pristăviţa. Anterior, Neagu ratează a patra aruncare de la 7 metri! Pintea e în sală, acoperită cu un prosop, şi nu se poate opri din plâns.
Min. 43: 19-19 - Portarul Muntenegrului, Nenezic, scoate de două ori aruncările lui Buceschi, dintre care una de la 7 metri, iar alta în duel singular. Jocul pare puţin haotic, de care adversarele profită. Evoluează relaxat.
Min. 42: 18-19 - Vukcevic e faultată de Pintea, care vede roşu. Fault clar, mână în gât. Pivotul nostru iese în lacrimi de pe teren.
Min. 38: 17-19 – Neagu ratează din nou un 7 metri, pentru a doua oară în meci, după un fault la Pristăviţa. Atacul găseşte însă variante, în timp ce punctul nostru slab continuă să fie poarta. Dedu, în acest moment titulară, nu le ghiceşte pe adversare.
Min. 35: 16-18 – ”Taifunul” Neagu se duce cu toată apărarea Muntenegrului în spate şi marchează în stilul personal.
Min. 32: 16-17 - Om în plus şi gol Cristina Neagu de la 7 metri. Vukcevic stă pe bancă două minute. Transformăm în goluri primele două atacuri, dar e nevoie ca ”poarta” să îşi revină. În prima repriză, portăriţele au scos doar o aruncare!
Min. 31: 15-16 – Începem bine repriza. Muntenegru ratează primul atac, România înscrie pe contraatac, prin Moisă.
Min. 30: 15-15 - PAUZĂ! Egal la finalul primei părţi. Început bun pentru România, dar în ultimele minute jocul a scăzut vizibil, asta deşi am avut şi doi oameni în plus, într-un moment.
Min. 27: 14-13 - Final cu probleme, după ce am condus la două goluri. Jaukovic aduce Muntenegru în avantaj, pentru prima dată.
Min. 24: 11-13 - Pletikosic vede roşu direct, după o lovitură în figură aplicată lui Pristăviţa. Avem doi oameni în plus şi marcăm prin Neagu. A patra ei reuşită în acest meci.
Min. 23: 11-12 - Pintea luptă pe semicerc. Marchează şi scoate eliminare! Cuplul Pintea – Neagu, din nou la înălţime. Apoi, Muntenegru ratează atacul.
Min. 21: 9-10 - Ne apărăm avansat şi agresic. Muntenegru cere timeout. Seraficeanu, Florica, Iuganu şi Pintea închid bine.
Min. 18: 8-8 - Aruncarea lui Jaukovic de la distanţă readuce egalitatea. Nici portarii nu ne mai scot ca ieri, până acum, deşi apărarea de la 9 metri stă bine.
Min. 16: 6-8 – După un atac prelungit marcăm, dar şi datorită unei eliminări a lui Vukcevic, după un fault la Pintea. Seraficeanu înscrie primul gol.
Min. 14: 5-6 – Avem şansa să ne ducem la două goluri, dar Buceschi ia la ţintă portarul. Parcă e nevoie de o viteză în plus pe faza de atac, pentru că apărarea stă bine. Două dintre goluri au fost primite la dubla eliminare din minutele trecute.
Min. 10: 4-5 - Primele două eliminări şi pentru noi. Pintea trage de tricou un adersar şi stă pe bancă două minute. Apoi, Muntenegru marchează de la 7 metri. La faultul respectiv e eliminată şi Perianu.
Min. 8: 3-5 - Stăm bine pe apărare, iar până acum Muntenegru nu găseşte cele mai bune variante. Neagu încearcă o aruncare de la distanţă, dar Nenezic scoate.
Min. 5: 2-4 - Dumanska ne scoate, după care ni se dă un 7 metri şi eliminare la Ramusovic. Neagu înscrie. E prima superioritate numerică a României la acest turneu final. Ieri, cu Norvegia, nu am avut om în plus.
Min. 3: 2-2 - La fel ca ieri, începem bine, dar şi Muntenegru stă bine. Pintea marchează pentru noi, Jaukovic pentru adversare, golurile cu numărul doi. Se leagă bine jocul lui Neagu cu pivotul Pintea.
Min. 1: 0-1 - Începe meciul. Avem primul atac şi marcăm prin Buceschi.
Neagu şi compania au neapărată nevoie de victorie, pentru calificarea la Olimpiadă, dar nu în orice condiţii. Fetele noastre sunt obligate să câştige la cel puţin cinci goluri. Asta pentru că Muntenegru şi Norvegia, a treia echipă din grupă, au două puncte, în timp ce noi avem zero.
Rezultatele primei etape:
Norvegia – Muntenegru 23-28
Norvegia – România 29-24
Clasamentul după primele meciuri:
- Muntenegru – 2 puncte; golaveraj +5
- Norvegia – 2 puncte; golaveraj 0
- ROMÂNIA – 0 puncte; golaveraj -5
În aceste condiţii, meciul de duminică, dintre Muntenegru şi România devine capital pentru calificare, fiind importantă şi diferenţa de scor la care tricolorele ar învinge.
Grupele 1 şi 2 au următoarea componenţă: grupa 1 (în Spania) - Spania, Suedia, Argentina, Senegal; grupa 2 (Ungaria): Rusia, Serbia, Kazakhstan, Ungaria.
Rezultatele de vineri în aceste grupe sunt Kazakhstan - Ungaria 19-46, Rusia - Serbia 29-24 şi Spania - Suedia 28-28, iar sâmbătă s-au jucatSerbia - Ungaria 23-31 şi Suedia - Argentina 34-21, ultima dispută a zilei fiind între Rusia - Kazakhstan.
Primele două clasate în fiecare din cele trei grupe se vor califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Naţionala României a mai participat de patru ori în istoria sa la Jocurile Olimpice, cu următoarele clasări: locul 4- în 1976, locul 7 - 2000, locul 7 - 2008, locul 9 - 2016.
Cristina Neagu, căpitanul naţionalei tricolore, a participat la ediţiile JO din 2008 şi 2016.