Consiliul Local al Municipiului Tulcea a aprobat finanţarea pentru realizarea ansamblului memorial care îi este dedicat multiplului campion olimpic, mondial şi european la canoe, Ivan Patzaichin. Execuţia proiectului intră în linie dreaptă, ansamblul urmând să fie inaugurat pe 8 septembrie 2023, la deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin.
Ansamblul memorial este realizat de Consiliul Judeţean Tulcea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea şi cu Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, la propunerea echipei Asociaţiei iniţiată de Ivan.
Citește și
Memorialul va fi amplasat la capătul Falezei din Tulcea, spre Sulina, în proximitatea Muzeului de Artă, creând astfel o conexiune între faleză şi oraş, prin memoria marelui campion şi prin cinci lucrări de artă contemporană.
Poziţionarea ansamblului marchează singurul loc unde oraşul se intersectează direct cu faleza. Prin acest demers, aici se va naşte un spaţiu de întâlnire pentru cetăţeni şi turişti, inclusiv pentru cei care pornesc spre Deltă vâslind - pentru a celebra ideea de „turism responsabil”, atât de dragă lui Ivan.
Răspunzând conceptului arhitectului Teodor Frolu, partenerul lui Ivan din 2010, ansamblul este opera colaborativă a cinci artişti contemporani, apropiaţi ai lui Ivan Patzaichin, aparţinând unor diferite generaţii: „Columna lui Ivan”, realizată de Virgil Scripcariu, va reprezenta un reper vizibil din orice punct al falezei, inclusiv din zona Gării din Tulcea.
Lucrarea va povesti despre cele mai semnificative regate ale lui Ivan Patzaichin în cei 43 de ani dedicaţi sportului (18 ani ca sportiv, 25 ca antrenor). Pe una dintre feţele columnei, vor fi gravate toate cursele istorice ale lui Ivan. Corespondent, pe cealaltă latură, vor fi menţionaţi toţi campionii sporturilor cu vâsle pe care Delta Dunării i-a oferit României până astăzi. Columna prezintă astfel tradiţia şi legendele sportului în Deltă.
În apropierea columnei, se va afla „Metopa”, realizată de Mircea Cantor, un artist român apreciat în întreaga lume. Cantor va crea un mozaic ce prezintă scene cheie din viaţa lui Ivan, omul Deltei, campionul, antrenorul şi antreprenorul social. Lucrarea lui Mircea Cantor spune „povestea lui Ivan”, cele mai importante momente din parcursul său, ca într-o bandă desenată de 12 metri, astfel încât şi cei mai tineri vizitatori ai memorialului să înţeleagă mai bine evoluţia şi impactul lui Ivan.
Gyárfás Oláh, designerul brand-ului de ecodesign şi tehnologie PATZAIKIN, în colaborare cu peisagistul Nicolas Triboi, amenajază „Grădinile Deltei” cu patru soiuri de salcie specifice vegetaţiei Deltei Dunării, în spaţiul liber dintre faleză şi oraş, aducând umbră şi verdeaţă în zilele toride de vară.
Reputatul artist Teodor Graur este autorul a două lucrări ce completează ansamblul - „Inima aşezată” din metal, care face trimitere la „inima mare a lui Ivan” şi „Valul oprit”, sugestiv pentru relaţia lui Ivan cu apa şi cu valurile care l-au însoţit toată viaţa.
Artistul Dan Vezentan construieşte o fânână, o lucrare cinetică, amplasată la nivelul Dunării şi al pontonului. Lucrarea de artă va fi dotată cu o tehnologie inovatoare care le va permite vizitatorilor să deguste în siguranţă apa provenită din Dunăre, prin filtrarea biologică a acesteia. Ideea fântânii a pornit de la o experienţă avută de Ivan recent, în 2018, atunci când, la Centrul de Ecoturism Rowmania din Deltă, a fost instalat un sistem asemănător de filtrare a apei. Ivan a declarat atunci „Este foarte bine ca oamenii să poată bea apă din Dunăre, astfel vor înţelege mai bine de ce este atât de important să o păstreze curată”.
Propunerea ansamblului memorial Ivan Patzaichin reprezintă rezultatul a aproape doi ani de consultări şi lucru în echipă.
Tulcea are nevoie de noi trasee de turism cultural, turism lent şi ecoturism. Ansamblul îşi propune să devină un element esenţial în acest demers, contribuind la transformarea oraşului într-o destinaţie de neratat, îndemnând la explorare şi plimbare. Pentru că, după cum spunea Ivan, „plimbările cele mai frumoase, dacă mă întrebaţi pe mine, sunt cele pe apă!”.