Proprietarii clubului Manchester United, familia Glazer din Statele Unite, au anunţat că „explorează alternative strategice”, luând în considerare inclusiv vânzarea clubului, o decizie care vine după ani de proteste din partea fanilor împotriva proprietăţii lor, dar şi după scandalul Cristiano Ronaldo, informează BBC.
Americanii au cumpărat echipa de pe ”Old Trafford” pentru 790 de milioane de lire sterline (1,34 miliarde de dolari) în 2005.
Într-o declaraţie a clubului se arată că board-ul va „lua în considerare toate alternativele strategice, inclusiv noi investiţii în club, o vânzare sau alte tranzacţii care implică compania”. Procesul „va include o evaluare a mai multor iniţiative de consolidare a clubului, inclusiv reamenajarea stadionului şi a infrastructurii şi extinderea operaţiunilor comerciale ale clubului la scară globală” pentru a spori „succesul pe termen lung al echipelor masculine, feminine şi al academiei clubului şi pentru a aduce beneficii fanilor şi altor părţi interesate”.
Manchester United, care ocupă locul 5 în Premier League, nu a mai câştigat titlul din 2013 şi nu a mai câştigat niciun trofeu de la câştigarea Ligii Europa şi a Cupei Ligii Angliei în 2017. În ultimii ani au avut loc mai multe proteste la adresa familei Glazer, inclusiv unul în mai 2021, care a dus la amânarea meciului de campionat de acasă al lui United cu Liverpool. Mii de suporteri au demonstrat pe Old Trafford în semn de protest înaintea aceluiaşi meci din acest sezon, în august.
În 2012, familia Glazer a vândut 10% din participaţia pe care o avea prin intermediul unei listări la bursă, iar în anii următori a mai vândut şi alte acţiuni.
„În condiţiile în care încercăm să continuăm să ne bazăm pe istoria de succes a clubului, Consiliul de Administraţie a autorizat o evaluare amănunţită a alternativelor strategice”, au declarat copreşedinţii şi directorii executivi Avram Glazer şi Joel Glazer.
„Vom evalua toate opţiunile pentru a ne asigura că vom aduce cele mai mari satisfacţii fanilor şi că Manchester United maximizează oportunităţile semnificative de creştere pe care le are la dispoziţie clubul astăzi şi în viitor”, adaugă cei doi reprezentanţi ai familiei Glazer.
Comunicatul clubului adaugă: „Nu există nicio garanţie că analiza care se efectuează va avea ca rezultat vreo tranzacţie care să implice compania”.
Joel şi Avram Glazer au preluat conducerea United după ce tatăl lor, Malcolm, a suferit un atac cerebral în aprilie 2006. Miliardarul Malcolm a murit la vârsta de 85 de ani în 2014.
Familia Glazer mai deţine echipa NFL Tampa Bay Buccaneers din 1995, iar Avram Glazer a cumpărat o echipă în noua ligă de crichet Twenty20 din Emiratele Arabe Unite în 2021.
Firma americană de investiţii Raine Group, care s-a ocupat de vânzarea grupării Chelsea în luna mai, în valoare de 4,25 miliarde de lire sterline, acţionează în calitate de consilier financiar exclusiv al lui Manchester United.
Manchester United a făcut parte din proiectul eşuat al Superligii europene, care s-a prăbuşit rapid în aprilie 2021. Co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, şi-a cerut ulterior scuze pentru tulburările provocate.
Potrivit Transfermarkt, United a avut cheltuieli nete de 1,36 miliarde de euro (1,18 miliarde de lire sterline) pe transferuri în timpul proprietăţii deţinute de familia Glazer, doar Manchester City având o cifră mai mare în această perioadă.
Miliardarul britanic Sir Jim Ratcliffe a declarat că ar fi interesat să cumpere Manchester United, dar în octombrie a spus că familia Glazer i-a transmis că nu doreşte să vândă.