Reprezentanţii a şase cluburi din Liga 1 doresc îngheţarea play-outu-lui şi să nu mai retrogradeze nicio echipă, pe modelul votat în Liga 2, unde doar primele şase clasate vor mai juca în acest sezon.
Campionatul de fotbal al României Casa Liga 1 este gata să înceapă în luna iunie.
Citește și
- Poli Iaşi, Viitorul, Hermannstadt, Clinceni, Chindia şi FC Voluntari sunt echipele care au cerut LPF ca meciurile rămase de disputat să nu se mai joace.
Autoritatile au avizat desfăşurarea cantonamentelor şi măsurile care trebuie luate pentru ca jocurile să se poată desfăşura în condiţiile actuale.
LPF şi FRF lucrează împreună pe două scenarii ca dată de începere a jocurilor - 5 şi 12 iunie.
LPF: toate meciurile se vor juca!
Liga Profesionista de Fotbal anunţă ferm că etapele rămase din play-off şi play-out se vor juca, iar campionatul de fotbal al Romaniei va fi dus la bun sfârşit.
Nu există niciun impediment pentru reluarea campionatului. Protocolul realizat împreună de LPF şi FRF, dar şi avizul autorităţilor sunt cele care stau la baza reluării pregătirii şi apoi a finalizării etapelor rămase de jucat.
"Este vorba despre un simplu foc de paie. În acest moment vorbim despre un email care a fost transmis de către domnul Ciprian Paraschiv către LPF şi nu de către o adresă semnată de cele şase cluburi.
Acest foc de paie nu reprezintă altceva decât o acţiune iresponsabilă din partea acestui domn Paraschiv care pentru anumite interese personale ce ţin de salvarea clubului de la retrogradare este capabil să sacrifice interesul tuturor celorlalte cluburi din Liga I şi de asemenea este capabil să sacrifice relaţia cu sponsorii şi cu partenerii media ai LPF.
Definiţia unei astfel de acţiuni în care tu eşti capabil să creezi pericolul de pierde milioane de euro pentru interesul tău personal nu este decât o acţiune iresponsabilă.
Probabil că domnul Paraschiv nu cunoaşte regulamentele FRF, dar mă surprinde, pentru că a lucrat ani de zile acolo.
Regulamentul FRF spune foarte clar: modificarea formulei competiţionale şi a sistemului de promovare/retrogradare pentru Liga I se decide de către Comitetul Executiv al FRF, iar FRF ce a făcut în ultimele luni? A colaborat cu FRF, a transmis tot timpul că urmăreşte reluarea competiţiei la nivelul fotbalului profesionist, ne-a sprijinit în discursul pe care l-am avut cu MTS şi a întocmit un protocol pentru reluarea antrenamentelor, iar în acest moment am început discuţiile pe protocolul de reluare a competiţiei. Nu cred că FRF sau Comitetul Executiv al FRF pot decide altceva.
Aici e o problemă, pentru că nu riscă echipele care nu doresc să reia competiţia. Riscă toate echipele din Liga I. M-a sunat reprezentantul deţinătorului de drepturi TV care mi-a spus foarte clar. Domnule Justin, dacă nu se va relua competiţia noi nu jucăm cu jumătăţi de măsură. Veţi intra într-un conflict juridic din care veţi pierde milioane de euro.
FRF clar nu va acţiona împotriva intereselor financiare cluburilor din Liga I şi nu va acţiona sub nicio formă contra deciziei UEFA. Decizia UEFA spune foarte clar: principiul este reluarea competiţiei. Aceasta se va întrerupe numai dacă există o decizie a autorităţilor statului, ceea ce nu există, pentru că tocmai ni s-a permis reluarea procedurilor de antrenament sau dacă există probleme economice.
Nu există probleme economice, pentru că banii au fost plătiţi în avans şi de asemenea în toată această perioadă nu s-au jucat meciuri, nu au existat cheltuieli suplimentare faţă de cluburi, ba mai mult , anumite cluburi au redus şi contractele jucătorilor , iar domnul Paraschiv este printre aceste cluburi.
Suntem în anul 2020. Dacă vorbim despre un fotbal profesionist, în care să nu retrogradeze nimeni la finalul sezonului, vă spun cât se poate de tranşant, ne-am întors pe vremea cooperativei", a declarat secretarul general al LPF, Justin Ştefan.
Cele şase cluburi invocă absenţa spectatorilor de la meciuri în condiţiile în care Bundesliga, campionatul cu cea mai mare medie de spectatori se joacă totuşi, chiar şi cu porţile închise.
Cluburile de fotbal din Romania şi-au primit în avans banii din drepturile de televizare şi nu pot invoca probleme financiare.
- Două milioane de euro mai au să primeasca, iar meciurile ramase de jucat valoreaza 8 milioane de euro.
Deţinătorul drepturilor de televizare din Liga 1 anunţă că LPF şi cluburile vor suporta consecinţele financiare în cazul în care unul sau mai multe jocuri nu vor avea loc şi contractul dintre ele va fi renogiciat, iar prejudiciile aduse vor fi recuparate de la LPF şi cluburi prin intermediul justiţiei.
"Suntem extrem de suprinşi de cererea formulată de clubul Poli Iaşi. Din discuţiile avute în ultima perioadă şi în urma mesajului transmis de autorităţi, noi ne pregăteam pentru reluarea campionatului luna viitoare.
Faptul că astăzi se cere îngheţarea unei părti a competiţei este inacceptabilă din punctul nostru de vedere şi ne vom reconsidera poziţia în cazul în care această cerere va fi pusă în practică. Reamintim că EAD a plătit banii în avans şi în schimbul acestor bani aşteptăm să primim restul meciurilor din acest sezon", spune Orlando Nicoară, director general al EAD.