Fotbalul românesc este într-un adevărat colaps. Grupele Champions League sunt de foarte mult timp un vis, iar în Europa League şi Conference League doar CFR Cluj a fost o prezenţă constantă. FCSB a reuşit şi ea o prezenţă în cea mai slab cotată competiţie europeană intercluburi, unde a reuşit să intre în istorie. Clubul bucureştean apare de două ori în top 5 cele mai drastice înfrângeri din noua competiţie.
Anul acesta nici măcar CFR Cluj nu a reuşit prezenţa în grupele unei competiţii, iar ceea ce se întâmplă în Superligă poate fi caracterizat ca un adevărat haos.
Citește și
Într-un fotbal tot mai tactic, unde antrenorul joacă un rol important, la noi funcţia aceasta îndeplineşte mai mult rolul unei şosete. Avem cluburi unde tehnicienii sunt schimbaţi la fiecare lună, iar unii patroni numesc fel de fel de antrenori doar pe post de "slujitor", ca să citez un om din fotbal.
Lasă, poate va avea performanţe acum
În "fotbalul mare", să numeşti un antrenor, care a fost recent dat afară din cauza rezultatelor slabe, este un lucru inadmisibil. La noi este o normalitate.
Ce aşteptări au patronii când numesc un astfel de tehnician? Ce îl recomandă pentru preluarea unei echipe aflată în derivă (pentru că nu degeaba postul a rămas vacant)?
Dan Alexa (FC Botoşani)
FC Botoşani se află pe ultimul loc în Superligă. După ce Marius Croitoru a început campionatul pe banca moldovenilor (un alt antrenor despre care vom discuta ulterior), Valeriu Iftime s-a gândit că cel mai bun om pentru a redresa echipa este Dan Alexa.
Cum a ajuns la concluzia aceasta este greu de imaginat.
Dan Alexa a avut rezultate doar în liga secundă, reuşind, la nivelul Superligii, "performanţa" de a retrograda trei echipe diferite: Poli Timişoara, ASA Târgu Mureş şi Dunărea Călăraşi.
În 2019, când a fost numit la Astra, chiar Marius Şumudică a avut o reacţie pe acest subiect.
"M-am uitat puţin pe CV, săracul, a retrogradat cu trei echipe." spunea antrenorul de la Gaziantep.
În cele două partide de când se află la Botoşani, Alexa a reuşit două puncte: Un 1-1 cu Poli Iaşi, după ce echipa sa a fost dominată copios şi un 2-2 cu Hermannstadt, mulţumită a două erori monumentale în apărarea sibienilor.
Mircea Rednic (UTA Arad)
Deşi a fost un antrenor veritabil în urmă cu 10-20 de ani, Mircea Rednic nu a reuşit absolut nimic la ultimele echipe pe care le-a antrenat.
După cum remarca GSP după ce a fost numit la Viitorul, în cei patru ani şi jumătate precedenţi venirii la Constanţa, Rednic şi-a înjumătăţit procentajul victoriilor şi l-a dublat pe cel al înfrângerilor.
La Viitorul, Rednic a reuşit un adevărat dezastru: două victorii în 18 partide!
Totuşi, Dinamo a considerat să îl numească antrenor la câteva luni de la plecarea de la echipa lui Hagi. A fost demis după doar trei luni, lăsând echipa pe locul 15.
După o pauză de doi ani, conducerea celor de la UTA Arad s-a gândit că Rednic e cea mai bună variantă pentru postul de antrenor, iar acum arădenii se află pe locul 15 în Superligă.
Marius Croitoru
Ce faci cu un antrenor care a avut 5 victorii în 14 partide? Îl numeşti în funcţie. Dar ce faci după ce la noul club are doar două succesuri în 16 meciuri? Îl pui să îţi facă lotul şi pregătirea de vară, iar după doar o victorie în opt partide îl dai afară şi îl numeşti pe Dan Alexa!
Cam asta este istoria lui Marius Croitoru în ultimele 15 luni. După ce nu a făcut absolut nimic la FCU Craiova şi FC Argeş, Valeriu Iftime s-a gândit să îl readucă la Botoşani. După cum s-a dovedit, a fost un experiment eşuat.
Eugen Neagoe
Eugen Neagoe nu a avut rezultat excepţionale în precedentele mandate, dar asta nu l-a oprit pe Rotaru să îl ia la Craiova. După ce nu a reuşit calificarea în competiţiile europene, Neagoe a mai rezistat pe banca oltenilor doar două etape în noul sezon de Superligă. Acum, după plecarea lui Reghecampf, numele lui Neagoe a fost vehiculat din nou ca o posibilă variantă pentru Universitatea Craiova. De asemenea, antrenorul a dezvăluit că a avut trei oferte din România. Din nou un antrenor sub medie, curtat intens.
Nebunia de la FCU Craiova
După ce a dat afară un antrenor înainte de a fi pe bancă la un meci oficial, iar Nicolae Dică a rezistat doar 34 de zile pe banca oltenilor, Adrian Mititelu a mizat pe cuplul Vasilică - Drăgan, iar acum l-a numit antrenor pe Paul Răducanu.
În toată această perioadă, patronul FCU Craiova a mai reuşit performanţa de a se bălăcări în presă cu Marius Şumudică.
Clubul oltean este de foarte mult timp ţinta ironiilor când vine vorba de antrenori, în special prin faptul că Nicolo Napoli a fost numit şi dat afară de nouă ori de Mititelu.
Gigi Becali
FCSB are şi în acest an cel mai valoros lot din Superligă. Clasamentul oferit de Transfermarkt este unul uluitor. Echipa patronată de Gigi Becali are o valoare totală de 29 de milioane de euro, cu 10 mai mult decât Farul şi Universitatea Craiova şi cu 13 peste Rapid şi CFR Cluj.
Totuşi, FCSB nu a mai câştigat titlul de 9 ani, reuşind să se claseze de şapte ori pe locul secund în ultimele opt sezoane. În sezonul 2019/2020, FCSB s-a clasat abia pe locul cinci.
Este arhicunoscut faptul că Becali numeşte antrenori fără personalitate sau nume, doar pentru a le da indicaţii. Într-un fotbal în care Guardiola nu doarme nopţile şi se agită meci de meci, mereu venind cu tactici noi, Gigi Becali crede că un meci se câştigă doar dacă pui jucătorul X să stea pe o anumită poziţie în teren.
Iar fotbalul românesc a ajuns atât de jos, încât cu o astfel de abordare, FCSB se bate an de an la titlu.