Canotajul, nataţia, scrima şi halterele au oferit rezultate marcante pentru sportul românesc în 2021, an în care competiţiile s-au desfăşurat în continuare sub efectul pandemiei de coronavirus.
În nataţie, au strălucit Robert Glinţă şi David Popovici, în canotaj Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, iar în scrimă Ana Maria Popescu.
Performanţele din 2021 ale sportivilor români şi ale unor sportivi din alte ţări:
NATAŢIE
Robert Glinţă a obţinut titlul european în proba de 100 m spate şi medalia de argint la 50 m spate la Campionatul European de la Budapesta, în luna mai. La Campionatele Europene în bazin scurt de la Kazan, în noiembrie, Glinţă a obţinut argintul la 100 m spate şi bronzul la 50 m spate, iar la Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Abu Dhabi, în decembrie, el a câştigat bronzul la 100 m spate.
David Popovici a câştigat în iulie trei medalii de aur şi una de argint la Campionatul European pentru juniori, la 100 m liber, 200 m liber, 50 m liber şi ştafetă 4x100 m liber. În noiembrie, el a obţinut aurul european la seniori, la CE în bazin scurt de la Kazan, în proba de 200 m liber.
CANOTAJ
Sportivii români au câştigat trei medalii la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo: aur la dublu vâsle (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş), argint la dublu rame (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi argint la patru rame (Mihăiţă Ţigănescu, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Semciuc).
Înainte de JO, în aprilie, la Campionatele Europene de canotaj, sportivii români au obţinut două medalii de aur - dublu vâsle feminin şi opt plus 1 feminin - şi patru de argint - vâsle simplu feminin, dublu rame feminin, patru rame masculin şi opt plus 1 masculin.
SCRIMĂ
În scrimă, Ana Maria Popescu a câştigat medalia de argint la spadă individual la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În noiembrie, Popescu a fost declarată pentru a cincea oară de Federaţia Internaţională de Scrimă cea mai bună spadasină a lumii.
HALTERE
România a câştigat la Campionatele Europene de haltere, în aprilie, şapte medalii de aur, patru de argint şu două de bronz: aur – Raluca Olaru la 71 kg smuls, Monica Suneta Csengeri - trei la categoria 49 kg, Loredana Toma - trei la categoria 64 kg; argint - Cosmina Pană - categoria 45 kg, la aruncat, Mihaela Valentina Cambei - categoria 49 kg, la aruncat, Valentin Iancu-Ionadi - categoria 55 kg, la aruncat şi la total; bronz – Raluca Olaru – 71 kg total, Mihaela Valentina Cambei - 49 kg total.
TENIS
Sorana Cîrstea a câştigat în aprilie al doilea trofeu WTA din carieră, la 13 ani după primul, ea impunându-se în finală la turneul de categorie WTA 250 de la Istanbul. Cîrstea a învins-o în finală pe pe sportiva belgiană Elise Mertens, favorită principală, scor 6-1, 7-6 (3). În vârstă de 31 de ani, Sorana Cîrstea mai are în palmares un trofeu WTA la simplu, cel obţinut la Taşkent în 2008.
În iulie, Elena-Gabriela Ruse, venită din calificări, a câştigat turneul de categorie WTA 250 de la Hamburg. Este primul titlu WTA al carierei pentru Ruse. Ea a învins-o, în finală, cu scorul de 7-6 (6), 6-4, pe germana Andrea Petkovici, locul 130 WTA.
În august, perechea Raluca Olaru/Nadia Kichenok (România/Ucraina), cap de serie numărul 3, a câştigat proba de dublu din cadrul turneului de categorie WTA 250 de la Chicago. Olaru şi Nadia Kichenok au învins în finală echipa favorită 4, Liudmila Kichenok/Makoto Ninomiya (Ucraina/Japonia), scor 7-6 (6), 5-7, 10-8.
În octombrie, perechea Irina Bara/Ekaterine Gorgodze (România/Georgia) a câştigat proba de dublu din cadrul turneului Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Bara şi Gorgodze au învins în finală echipa Aleksandra Krunic/Lesley Pattinama Kerkhove (Serbia/Olanda), cap de serie 2, scor 4-6, 6-1, 11-9.
Revelaţia Emma Răducanu. Câştigătorii grand slam-urilor
Jucătoarea britanică Emma Răducanu, la doar 18 ani şi venită din calificări, a câştigat în septembrie turneul US Open, învingând în finală o sportivă la fel de tânără, canadiana Leylah Fernandez, 19 ani. Răducanu s-a născut la 13 noiembrie 2002, iar Fernandez la 6 septembrie 2002. Răducanu, sportivă cu tată român şi mamă chinezoaică, nu a pierdut niciun set tot turneul. Emma Răducanu a devenit prima jucătoare din Marea Britanie câştigătoare a unui grand slam după Virginia Wade, în 1977, la Wimbledon. În plus, ea este prima sportivă din Era Open care câştigă un grand slam venind din calificări. În decembrie, Răducanu a fost desemnată personalitatea sportivă a anului 2021 în Marea Britanie, după tradiţionala anchetă a BBC.
La masculin, la US Open a triumfat rusul Daniil Medvedev.
Sârbul Novak Djokovici a câştigat celelalte trei grand slam-uri ale anului, Australian Open, French Open şi Wimbledon, şi a încheiat 2021 lider mondial.
La feminin, trofeul Australian Open i-a revenit japonezei Naomi Osaka, cel de la Roland Garros sportivei cehe Barbora Krejcikova, iar cel de la Wimbledon australiencei Ashleigh Barty, care a încheiat anul lider WTA.
CANOE
Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă au obţinut, în 6 iunie, medalia de bronz la Campionatul European de la Poznan, în proba olimpică de canoe dublu 1000 metri.
FOTBAL
În 2021, titlul în Liga 1 a fost câştigat pentru a patra oară consecutiv de CFR Cluj, iar Cupa României i-a revenit echipei Universitatea Craiova. Au avut loc două ediţii de Supercupă, cea amânată din 2020 şi cea pe 2021. În aprilie, CFR Cluj a câştigat Supercupa, iar în iulie s-a impus Universitatea Craiova.
Dintre românii din străinătate, tehnicianul Mircea Lucescu a câştigat campionatul Ucrainei şi Cupa Ucrainei cu Dinamo Kiev, Nicolae Stanciu a câştigat titlul în Cehia cu Slavia Praga, iar Ionuţ Radu a devenit campion în Italia cu Inter Milano.
În plan internaţional, Villarreal a câştigat Liga Europa, Chelsea Londra a triumfat în Liga Campionilor, iar Italia s-a impus la Campionatul European.