România a câştigat, cu scorul de 2-0, meciul cu Kosovo, de pe Arena Naţională, din grupa I de calificare la Euro-2024, după ce Nicolae Stanciu a marcat în minutul 83, iar Valentin Mihăilă a majorat scorul în minutul 90+3.
La Bucureşti, România a început în atac meciul cu naţionala din Kosovo, dar întâlnirea a fost întreruptă în minutul 18. Gruparea Uniţi Sub Tricolor a arborat un banner ibscripţionat „Kosovo este Serbia” şi au scandat acest slogan, iar jucătorii kosovari s-au oprit din joc părăsind terenul.
Citește și
Arbitrul francez Delajod a suspendat meciul pentru „comportament discriminatoriu” trimiţându-i şi pe tricolori la vestiare. Jocul s-a reluat după 50 de minute, timp în care bannerul din tribună a fost îndepărtat.
Reacţiile din tabăra kosovarilor nu au întârziat să apară, iar antrenorul Ismet Munishi a explicat ce ar fi făcut dacă era prezent la meciul de pe ”Arena Naţională”.
”Dacă eram selecţionerul lui Kosovo, aş fi încercat să iau bannerul şi să-l rup în faţa românilor. Apoi l-aş fi sfâşiat cu dinţii!”, s-a enervat Ismet Munishi, citat de RTV Dukagjini.
Presa internaţională a reacţionat după incidentele din România – Kosovo
România a ajuns în atenţia presei internaţionale din cauza modului în care s-au comportat suporterii care merg la meciuri sub numele ”Uniţi sub Tricolor”, pentru faptul că au afişat la partida cu Kosovo un steag care aducea în discuţie disputa dintre Serbia şi Kosovo.
Fanii tricolorilor au fost taxaţi pentru cele întâmplate, iar publicaţiile internaţionale au reacţionat ferm în privinţa evenimentelor din tribunele Arenei Naţionale.
”Independenţa Kosovo este recunoscută de 100 de ţări, inclusiv de Regatul Unit, însă România se numără printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu o fac. Suporterii români au ridicat şi un banner pe care a stat scris «Basarabia este România» în aceeaşi parte a terenului cu cel cu mesajul anti-Kosovo. Basarabia, care a făcut parte din România în perioada 1918-1940, este împărţită între Republica Moldova şi părţi ale Ucrainei”, a notat BBC.
”Răspunsul restului publicului de pe stadion împotriva ultraşilor a fost exemplar. Cu jocul întrerupt şi jucătorii la vestiare, când ultraşii au început să strige «România, România», restul publicului a răspuns invitându-i să plece «afară, afară».
Jocul s-a reluat, în sfârşit, după mai bine de 50 de minute. Bineînţeles, cu un avertisment serios: «Nu mai cântaţi numele vecinilor noştri. Este ultimul avertisment. În caz contrar, întâlnirea va fi suspendată definitiv». A existat, la mijloc, o încercare de evacuare a ultraşilor… dar nu s-a putut”, a notat Marca.