Există o legătură între vestitul Ferenc Puskas, sărbătoritul zilei în universul fotbalului, şi oraşul Cluj-Napoca.
O poveste scurtă despre un om scund, dar cunoscut şi pentru generozitatea sa.
Clujul s-a regăsit pe harta sentimentală a „celui mai faimos maghiar”.
Citește și
Astfel a fost intitulată expoziţia dedicată lui Puskas şi găzduită, în urmă cu doi ani, de oraşul din inima Transilvaniei.
În 1965, „U” Cluj se deplasa la Madrid pentru returul din Cupa Cupelor cu Atletico, trupa unui alt monstru sacru, Luis Aragones.
În tur, la Cluj, „plăpumarii” învinseseră cu 2-0.
Ajunşi la aeroportul din capitala Spaniei, Remus Câmpeanu, Zoli Ivansuc, Mihai Adam şi ceilalţi studenţi - scris fără ghilimele, pentru că, într-adevăr, erau - au avut parte de o mare surpriză.
Au fost întâmpinaţi taman de Ferenc Puskas, goleadorul cu 514 reuşite în 529 de meciuri, aflat spre apusul unei cariere de Hollywood, când deja atinsese toate culmile posibile.
Şi cele ale disperării, la Berna, în 1954.
Puskas i-a vizitat apoi la hotel pe clujenii noştri.
Le-a dezvăluit cât de drag îi este Clujul de pe vremea când evolua cu Honved Budapesta prin Parcul Babeş, un spaţiu sportiv care l-a impresionat.
Şi le-a vorbit despre faptul că tatăl său era un şvab dunărean cu rădăcini ardelene.
Seara, după meciul cu Ateltico Madrid, „cel mai faimos maghiar” i-a invitat la masă pe cei care pierduseră cu 4-0 în faţa rivalei lui Real Madrid, gruparea blanco cu care Puskas cucerise totul.
Puskas, corespondentul unui Cristiano Ronaldo în zilele noastre, a câştigat „balonul de aur al modestiei” în faţa fotbaliştilor clujeni, în acea zi, în acea seară.
Cel mai probabil, Ferenc Puskas suferea de nostalgie.
Exilat de Ungaria comunistă, colecţionarul de trofee şi-a vărsat amarul şi dorul de casă în privirile sincere şi admirative ale universitarilor clujeni.
Stând la masă cu fotbaliştii lui „U” Cluj, împărtăşindu-le amintiri, bucurii şi regrete, Puskas s-a simţit, pentru câteva clipe, ca acasă.
Iar jucătorii lui „U” s-au întors în ţară cu o moştenire nepreţuită.
Au descoperit că măreţia lui Puskas nu s-a măsurat doar în faimă şi distincţii, iar noi am rememorat un crâmpei dintr-o saga ce se petrece timp de un veac şi visează să dăinuie.
Cristian Aszalos