Jucătorii naţionalei Ucrainei participantă la Euro 2024, în aceeaşi grupă cu România, evoluează în fiecare meci cu gândul la războiul de acasă. “Războiul ne afectează în fiecare zi”, spun fotbaliştii, potrivit The Guardian.
Taras Stepanenko era marea speranţă a fotbalului ucrainean. Poate că îi lipsea un pic de ritm, dar citea jocul excelent şi era un bun pasator. Mai presus de toate, el avea o siguranţă, o aură de calitate care îl făcea să iasă în evidenţă. Când s-a alăturat echipei Şahtior Doneţk de la Metalurh Zaporojie, cu puţin timp înainte să împlinească 21 de ani, drumul spre un mare club din Europa de Vest părea clar. Paisprezece ani mai târziu, s-au întâmplat multe, dar el este încă acolo. A câştigat 11 titluri de campion al Ucrainei şi opt cupe. Stepanenko era considerat un talent neîmplinit, dar loialitatea are o valoare în plus în Ucraina în aceste zile. S-ar putea ca reuşitele sale cu Ucraina la acest Euro să aibă o semnificaţie care reverberează mult dincolo de tot ceea ce a realizat la nivel de club.
"Acest război afectează jucătorii ucraineni în fiecare zi de mai bine de doi ani", a declarat Stepanenko. "Ieri, ruşii au atacat Harkovul cu bombe aeriene, provocând distrugeri şi victime. În fiecare zi citeşti astfel de ştiri. Nu se ştie cât timp va continua acest război. Toţi jucătorii au prieteni şi rude în Ucraina. Ne gândim la ţara noastră şi la oamenii noştri".
El nu a avut cel mai bun joc în înfrângerea cu 0-3 în faţa României, cu care Ucraina a început grupa, determinându-l pe fostul său coechipier român de la Şahtior, Răzvan Raţ, să glumească spunându-i că îl va suna şi îi va spune să se retragă, notează The Guardian. Acest lucru a provocat un mic scandal şi Rat l-a sunat - pentru a prezenta scuze, dar cei doi sunt prieteni, iar Stepanenko pare să fi luat gluma ca atare.
Totuşi, accentul mai general pus pe vârsta sa după meciul cu România l-a iritat în mod evident. "Oamenii reacţionează la o înfrângere şi spun că Stepanenko este bătrân", a spus el. "Dar eu aveam 34 de ani când am învins Barcelona şi am jucat meciuri cu Anglia şi Italia. Nu prea înţeleg ce s-a schimbat. Aceste şase luni nu au fost foarte reuşite pentru mine din cauza accidentărilor. Dar nimeni nu vede că după fiecare meci din campionatul Ucrainei, vin acasă şi mă urc pe banda de alergat. Asta pentru ca atunci când antrenorul îmi dă şansa să joc, să rămân la nivelul la care ar trebui să fiu. Cel mai important lucru nu este ceea ce spun ei, ci ceea ce faci tu".
Deşi toate cele patru echipe din grupă au înregistrat o victorie şi o înfrângere, diferenţa de goluri înseamnă că Ucraina are nevoie de o victorie pentru a fi sigură de calificare, în timp ce un egal va fi suficient pentru Belgia. O remiză ar fi suficientă pentru ambele în cazul în care va exista o învingătoare în celălalt meci.
Stepanenko a recunoscut că Ucraina a jucat mai bine împotriva Slovaciei, după ce el a fost lăsat pe dinafară. "Împotriva României, cred că nu am fost o echipă unită, ci mai degrabă jucători individuali", a spus el. "Într-un astfel de turneu, doar o echipă poate câştiga un trofeu, să iasă din grupă şi să arate rezultate".
Obiectivele precise de a câştiga competiţia sau de a ieşi din grupă nu prea contează; ceea ce este important este ca echipa naţională să continue să ofere un punct de mobilizare pentru cât mai mult timp posibil. "Ai putea spune că participarea noastră la Euro este o reuşită incredibilă pentru că unim oamenii şi întreaga ţară", a declarat mijlocaşul Georgiy Sudakov.
"Oamenii se strâng acolo unde există curent electric şi acces la televiziune şi internet pentru a urmări meciurile noastre. Toată lumea înţelege de ce nu există electricitate şi consecinţele acestui lucru. Dar sunt mândru de ţara noastră că ne putem adapta chiar şi la astfel de condiţii. Ştiu că şi soldaţii noştri din tranşee ne urmăresc".