În ziua în care şi-a lansat cartea autobiografică "Revenirea din Infern", scrisă în colaborare cu jurnalistul Cătălin Oprişan, Adrian Mutu (43 de ani) a dezvăluit şi care a fost momentul în care a hotărât că trebuie să pună capăt carierei de fotbalist profesionist. Se întâmpla în 2016, la puţin timp după ce fostul mare atacant al naţionalei acceptase să joace pentru ASA Târgu Mureş.
După o carieră fabuloasă, în care a păşit pe cele mai mari stadioane ale lumii, a încântat, a greşit şi a plătit preţul, apoi a revenit, Mutu s-a întors pentru ultima dată ca fotbalist în România la ASA Târgu Mureş. Era ianuarie 2016 şi "Briliantul" venea după o experienţă în India, la Pune City. După doar cinci meciuri şi 243 de minute la ASA, fostul mare decar din fotbalul italian şi-a dat seama că nu are motivaţia necesară pentru a mai continua. Cum? În primul rând, a fost lovit de infrastructura precară din România şi de condiţiile de la Târgu Mureş, incomparabile cu ce trăise pe marile arene ale Italiei:
Citește și
"Am decis să mă retrag când evoluam pentru ASA Tg. Mureş. În momentul când am intrat pe teren, vă spun exact ce am zis când m-am uitat la stadion: «Mamă, ăsta e făcut la Ikea, nu pot să joc aici!». Am simţit lipsă de motivaţie şi am spus că nu mai pot continua, era momentul să agăţ ghetele în cui", a declarat Mutu, sâmbătă, în cadrul conferinţei de presă în care şi-a lansat cartea "Revenirea din Infern".
Cum a ajuns Mutu să scrie o carte
Ideea unei cărţi despre cele mai grele momente din cariera şi viaţa lui Mutu i-a aparţinut lui Codin Maticiuc. Reticent la început, antrenorul Rapidului a îmbrăţişat până la urmă propunerea şi astfel a dat viaţă, alături de Cătălin Oprişan, unei cărţi de 256 de pagini în care vorbeşte deschis despre cele mai grele clipe, cele care l-au transformat în omul de azi:
"Când m-am întâlnit cu Codin, mi-a zis să facem o carte, reacţia mea a fost: «Fugi, bă, de aici, nu vreau!». Nu eram pregătit. Nu eram pregătit să accept această provocare. E o provocare, trebuie să vorbeşti deschis despre anumite experienţe, nu e uşor.
Au trecut aproape 20 de ani de la o întâmplare care-mi putea să schimbe destinul în rău. Ambiţia, determinarea de a ma întoarce la fel de puternic, poate şi mai puternic, a făcut ca încrederea în mine să crească. Povestea în sine e un mesaj pe care vreau să-l transmit tuturor: trecutul nu te defineşte, indiferent de ce se întâmplă, ai puterea să o iei de la capăt şi să devii mai bun. Dacă schimb măcar destinul unui tânăr prin această carte, e de ajuns, sunt mulţumit", a mai spus Mutu.