Ilie Floroiu, personalitate a sportului românesc, a primit, marţi, la împlinirea vârstei de 70 de ani, Ordinul Excelenţa Olimpică din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Este prima personalitate din România căreia i se acordă acest Ordin.
Distincţia i-a fost înmânată lui Floroiu, la Constanţa, de către secretarul general al COSR George Boroi, “în semn de respect şi recunoaştere publică pentru contribuţia deosebită adusă dezvoltării Mişcării Olimpice din România, ca sportiv şi conducător de club sau federaţie, şi pentru implicarea sa în obţinerea de către sportivii români a unor performanţe sportive excepţionale în arenele olimpice”, a precizat COSR.
”Cu prietenie şi respect pentru contribuţia la succesul sportului românesc, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îi oferă domniei sale prima distincţie Ordinul Excelenţă Olimpică. Sunt onorat să îi ofer lui Ilie Floroiu această medalie pe care se află o cunună de lauri şi Diploma de Acordare alături de Insigna Miniatură”, a afirmat George Boroi.
Ilie Floroiu s-a identificat cu succesul Clubului Sportiv Farul din Constanţa. A avut o carieră remarcabilă ca atlet, cucerind nenumărate titluri naţionale, două dintre recordurile sale naţionale, la 5000 m şi 10000 m, rezistă şi astăzi, deşi au trecut 44 de ani de când le-a stabilit, în 1978. Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, Ilie Floroiu a avut o activitate fructuoasă şi în calitate de conducător de club, la CS Farul (din 1989 până la ieşirea la pensie în 2017), dar şi ca preşedinte al Federaţiei Române de Atletism (2005-2007).
Ilie Floroiu a adunat 34 selecţii în echipa naţională. A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice şi la tot atâtea la Campionatele Europene în aer liber. Are în palmares un loc 5, la 10.000 m, la JO de la Montreal1976, şi două locuri 5, la 5.000 m, la Campionatele Europene în aer liber.
Floroiu este Maestru al sportului (1974) şi Maestru emerit al sportului (1976), fiind decorat cu Ordinul „Meritul sportiv / clasa a III-a” (1976), Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a” (1977), Medalia Naţională „Serviciul Credincios / clasa a II-a” (2000) şi Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a cu două barete” (2004).
Ordinul Excelenţă Olimpică a fost instituit în 2020, prin hotărârea Comitetului Executiv COSR, la propunerea preşedintelui Mihai Covaliu, pentru recompensarea unor persoane, instituţii sau organizaţii, cu merite deosebite în beneficiul Mişcării Olimpice şi care, prin aparteneţa la acest Ordin, beneficiază de recunoaştere publică, de respectul şi sprijinul moral al COSR.
Decoraţia Ordinului Excelenţă Olimpică are forma unei medalii rotunde cu inscripţia circulară ”Comitetul Olimpic şi Sportiv Român” în relief, subliniată cu o coroană de lauri. Centrul medaliei are inscripţionat pe o parte sigla COSR, iar pe verso sigla Echipei Olimpice a României, ambele în relief. Insigna Miniatură a decoraţiei este reprezentarea de dimensiuni reduse a insignei oficiale cu sigla COSR. Diploma de Acordare însoţeşte Ordinul.
Decoraţia se poate prinde la piept, în partea stângă, deasupra inimii şi poate fi purtată la ocazii speciale, cu caracter ceremonial. Insigna în miniatură se prinde pe reverul stâng, sau la piept, în partea stângă, şi poate fi purtată la ţinute elegante de zi şi la ocazii obişnuite. Decoraţia şi Insigna Miniatură nu pot fi purtate la ţinutele sport sau pe cele normale de zi cu zi. În cazul în care Ordinul a fost acordat unei instituţii, sau organizaţii, sau unei entităţi cu personalitate juridică, Decoraţia şi Insigna Miniatură nu pot fi purtate, ci doar expuse alături de diplomă.