Manchester City şi, pentru a treia oară, Real Madrid sunt în clubul select al echipelor care au terminat faza grupelor cu un bilanţ pozitiv 100%, notează UEFA.com, care prezintă lista formaţiilor care au reuşit să obţină şase victorii în cele şase meciuri disputate în grupe.
Citește și
AC Milan (1992/93)
W (Victorii) 6 D (Remize) 0 D (Înfrângeri) 0 F (Goluri marcate) 11 A (Goluri primite) 1
Milan a câştigat toate cele patru meciuri din primele două runde pentru a ajunge în faza grupelor, Marco van Basten marcând toate cele patru goluri în victoria cu 4-0 în faţa lui IFK Göteborg în prima etapă. Au urmat victorii la un singur gol în deplasare la PSV Eindhoven, în deplasare şi acasă cu Porto şi la IFK, înainte ca PSV să fie învinsă cu 2-0 pe San Siro, iar Milan să ajungă în finală. Acolo, oamenii lui Fabio Capello nu au reuşit să se impună, pierzând cu 0-1 în faţa lui Marseille la Munchen.
W6 D0 L0 F12 A3
PSG-ul lui Luis Fernandez nu a mai privit înapoi după ce George Weah şi Daniel Bravo au înscris în succesul cu 2-0 din prima etapă, împotriva lui Bayern München, iar victoriile cu 2-1 în deplasare, atât la Spartak Moskva, cât şi la Dinamo Kiev, i-au pus în control în grupa lor pe parizieni. Weah a marcat apoi unicul gol acasă cu Dinamo Kiev şi în deplasare la Bayern şi a mai adăugat două goluri, în timp ce Spartak a fost umilită cu 4-1 în ultima etapă. Apoi a luptat pentru a ajunge în sferturile de finală, pierzând cu 0-3 la general în faţa lui AC Milan.
Spartak Moscova (1995/96)
W6 D0 L0 F15 A4
Spartak a început cu două victorii la limită, 1-0 la Blackburn Rovers şi 2-1 la Legia Varşovia, dar a dat lovitura împotriva lui Rosenborg în etapele 3 şi 4, revenind după două goluri primite şi câştigând cu 4-2 la Trondheim, înainte de a se impune cu 4-1 acasă.
Alte victorii împotriva lui Blackburn (3-0) şi Legia (1-0) i-au oferit lui Spartak o marjă de victorie record de 18 puncte, dar nu a fost mai mult decât atât, Nantes eliminând echipa lui Oleg Romantsev în sferturile de finală.
FC Barcelona (2002/03)
W6 D0 L0 F13 A4
Un triumf cu 3-2 pe teren propriu în faţa lui Club Brugge la 18 septembrie 2002, sub conducerea lui Louis van Gaal, a dat startul unei serii de nouă victorii consecutive ale Barcelonei, un record în Liga Campionilor până când Bayern a reuşit o nouă performanţă în 2013/14. Această serie a cuprins victorii acasă şi în deplasare împotriva lui Galatasaray şi Lokomotiv Moscova, plus un alt succes lejer împotriva lui Club Brugge, iar Barça a terminat cu 11 puncte mai mult decât a doua clasată în grupă, egalând recordul lui ŢSKA - care a fost egalat apoi de Madrid în 2014/15. A trecut apoi de a doua fază a grupelor, dar a fost eliminată în sferturile de finală de Juventus.
Real Madrid (2011/12)
W6 D0 L0 F19 A2
Oamenii lui José Mourinho au început cu o victorie cu 1-0 pe terenul lui Dinamo Zagreb şi au fost de neoprit după aceea, trecând de Ajax cu 3-0 şi Lyon cu 4-0 pe Santiago Bernabéu. A urmat un triumf cu 2-0 la Lyon, înainte ca Dinamo Zagreb să devină primul - şi singurul - adversar din grupă care a spart apărarea madrilenilor; din păcate, croaţii erau deja conduşi cu 6-0. Un 3-0 la Ajax a completat setul perfect de şase pentru Madrid, care în cele din urmă s-a înclinat în faţa lui Bayern la lovituri de departajare în semifinale.
Real Madrid (2014/15)
W6 D0 L0 F16 A2
Campioană europeană pentru a zecea oară în 2014, echipa lui Carlo Ancelotti a continuat de unde a rămas atunci când şi-a lansat apărarea titlului, impunându-se cu 5-1 în faţa lui Basel, şi a completat a doua victorie fără greşeală în faza grupelor cu 4-0 în faţa lui Ludogoreţ - a 19-a dintr-o serie de 22 de victorii consecutive în toate competiţiile. În timp ce seria lor record de zece victorii în Liga Campionilor s-a încheiat cu o înfrângere cu 4-3 pe teren propriu în faţa lui Schalke, în returul optimilor de finală, madrilenii au luptat până în semifinale, unde au fost surclasaţi de Juventus.
Bayern München (2019/20)
W6 D0 L0 F24 A5
Bayern a depăşit toate aceste echipe la diferenţa de goluri, după o campanie în care a reuşit un record de 16 goluri în deplasare. Opt dintre acestea au fost marcate de Robert Lewandowski, al cărui total de zece goluri a fost cu doar unul mai mic decât cel mai bun din istorie. Au învins-o pe Steaua Roşie cu 3-0 pe teren propriu, înainte de o victorie uluitoare cu 7-2 la Tottenham Hotspur. Împotriva lui Olympiacos au câştigat cu 3-2 în deplasare şi cu 2-0 la Munchen, apoi s-au instalat în fruntea grupei cu stil, Lewandowski marcând patru goluri într-o victorie cu 6-0 la Steaua Roşie. Parcursul perfect a fost completat cu o victorie cu 3-1 în faţa celor de la Spurs, înainte ca Bayern să intre în istorie ca prima echipă care ridică trofeul după ce a câştigat toate cele şase meciuri din grupă.
Ajax (2021/22)
W6 D0 L0 F20 A5
Echipa olandeză a pornit în trombă în prima etapă cu o victorie surprinzătoare cu 5-1 pe terenul celor de la Sporting, împinsă spre victorie de cele patru goluri ale debutantului în Liga Campionilor, Sébastien Haller. Atacantul a continuat să înscrie în toate cele şase meciuri din grupă, devenind doar al doilea jucător care reuşeşte această performanţă după Cristiano Ronaldo în 2017/18. Jucători precum Antony şi Dušan Tadić au impresionat, de asemenea, când Ajax a învins Dortmund cu 4-0 pe teren propriu şi 3-1 în deplasare, deşi Haller a fost cel care a reuşit dubla câştigătoare în deplasarea de la Beşiktaş în etapa a 5-a, care a asigurat primul loc în Grupa C. Apoi, el a ajuns la două cifre cu deschiderea scorului când oamenii lui Erik ten Hag au învins Sporting cu 4-2.
Liverpool (2021/22)
W6 D0 L0 F17 A6
Fanii lui Liverpool s-ar fi putut teme de un traseu complicat până în optimi, după ce sextupla campioană a fost trasă la sorţi cu Atlético Madrid, AC Milan şi Porto. Însă echipa lui Jürgen Klopp şi-a impus calitatea încă de la început, învingând Milan cu 3-2 pe Anfield pentru a da tonul. Acesta a fost şi scorul triumfului din capitala Spaniei, unde un penalty târziu al lui Mohamed Salah a făcut diferenţa. Liverpool a dispus apoi de Atletico Madrid cu 2-0 pe teren propriu şi a reuşit să marcheze şapte goluri în cele două meciuri cu Porto, încheind cu o diferenţă record de 18 puncte în grupă, impunându-se cu 2-1 la Milano în etapa finală.
Bayern (2021/22)
W6 D0 L0 F22 A3
La doi ani după ce a încheiat pentru prima dată o fază a grupelor fără cusur, Bayern şi-a arătat din nou forţa. Elevii lui Julian Nagelsmann au arătat că sunt serioşi cu un triumf cu 3-0 în deplasare la Barcelona în prima etapă, iar mai târziu au pus capăt parcursului fără greşeală în faţa rivalilor din grupă cu o victorie cu 3-0 pe teren propriu împotriva aceloraşi adversari. Între timp, au dispus de Dinamo Kiev cu 5-0 şi de Benfica cu 4-0, înainte de a încasa primul gol după 308 minute de joc - într-un succes cu 5-2 pe teren propriu împotriva Benficăi, care a inclus un hattrick al lui Lewandowski la cea de-a 100-a sa apariţie în Liga Campionilor. Căpitanul polonez a înscris apoi, în victoria cu 2-1 în deplasare la Dinamo, al nouălea său gol în faza grupelor.
Bayern (2022/23)
W6 D0 L0 F18 A2
Bayern a ajuns la trei campanii cu maximum de puncte în patru ani, trecând de o grupă care părea poate cea mai dificilă pe hârtie. Şi-au îndeplinit sarcina în primele două meciuri, câştigând cu 2-0 în deplasare la Inter, iar apoi dispunând de Barcelona, noul club al lui Lewandowski, cu acelaşi scor la München. Oamenii lui Julian Nagelsmann s-au impus cu 5-0 acasă şi 4-2 în deplasare împotriva lui Plzeň, înainte de un triumf cu 3-0 pe Camp Nou. Ultimul obstacol a fost din nou Inter, iar rezultatul a fost acelaşi - o victorie cu 2-0, care a făcut din Bayern prima echipă care a obţinut 18 puncte în trei ediţii diferite.
Real Madrid (2023/24)
W6 D0 L0 F16 A7
Statisticile sugerează că oamenii lui Ancelotti au trecut cu brio de faza grupelor. I-au învins pe toţi adversarii şi au obţinut un loc în optimi după doar patru meciuri, dar asta este doar jumătate din poveste. Madrid a avut nevoie de o victorie dramatică în prelungiri acasă cu Union Berlin, a revenit după ce a fost condusă la Napoli şi a fost nevoită să muncească din greu în deplasare la Braga - pe toate le-a învins la un gol diferenţă. Returul împotriva lui Braga a fost mai confortabil, dar apoi a fost din nou la greu pentru cei care au câştigat de 14 ori trofeul. Au marcat de două ori în ultimele etape pentru a învinge Napoli cu 4-2, iar apoi au avut nevoie de o victorie cu gol în minutul 89 împotriva lui Union Berlin în Germania. Şase meciuri şi şase victorii, datorită, în mare parte, celor patru goluri ale lui Jude Bellingham şi unei mari tenacităţi.
Manchester City (2023/24)
W6 D0 L0 F18 A7
Doar a doua echipă engleză care reuşeşte această performanţă, City a început în mod ameninţător campania de obţinere a două trofee consecutive în Liga Campionilor. Excelenţa celor de la City a fost remarcabil de constantă, oamenii lui Pep Guardiola marcând trei goluri în fiecare dintre cele şase meciuri, chiar şi cu o echipă mult schimbată în deplasare la Steaua Roşie în etapa a şasea. Nu a fost totul simplu, City fiind condusă cu 2-0 de Leipzig în etapa a 5-a, înainte de a reuşi o revenire care părea aproape inevitabilă. Erling Haaland a reuşit cinci goluri şi Julián Álvarez patru, dar etica echipei şi forţa în profunzime au fost adevăratele vedete ale lui City. Şi toate acestea cu Kevin De Bruyne indisponibil pe termen lung din cauza unei accidentări.