Primele etape din SuperLiga României, din acest an, au adus în centrul atenţiei câteva discuţii cu privire la suprafeţele de joc pe care s-au disputat anumite meciuri, iar cea de pe Cluj Arena s-a prezentat în condiţii de judeţ în Universitatea Cluj – Rapid. Acum, ardelenii iau în calcul să părăsească oraşul.
Antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a declarat, în emisiunea Fotbal Show, de la Prima Sport 1, că discută cu conducerea posibilitatea ca Universitatea Cluj să evolueze următoarele confruntări de acasă la Mediaş sau la Sibiu, până când gazonul de pe Cluj Arena va arăta mai bine. Din păcate, în acest moment arena din Cluj nu poate schimba suprafaţa de joc, ci doar peste câteva luni.
Citește și
Probabil, U. Cluj va evolua la Mediaş, acolo unde a jucat şi în acest sezon din diverse motive, Sibiu fiind, la cum arată lucrurile, a doua variantă. Arena de casă a FC Hermannstadt nu s-a prezentat nici ea în cele mai bune condiţii.
”Se va schimba gazonul când va fi momentul. Sunt multe necunoscute, chestii tehnice care nu mă privesc, nu ştiu. Oamenii sunt preocupaţi, dar nu au ce face. Să pui gazon nou? Nu se prinde! Nu ai, efectiv, ce să faci! Sper ca următoarele investiţii să se facă aşa cum trebuie şi să nu mai avem probleme cu terenul, când plouă, când e îngheţat.
E posibil să plecăm din oraş, vedem. Analizăm, poate că vom lua o decizie în următoarele zile, variante sunt Mediaş şi Sibiu. La Mediaş au mai fost jucătorii, cunosc terenul, stadionul”, a punctat Ioan Ovidiu Sabău în emisiunea Fotbal Show, de la Prima Sport 1.
Rezumatul partidei U. Cluj - Rapid
Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, reacţie despre gazonul de pe Cluj Arena
Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a explicat situaţia deplorabilă a gazonului de pe Cluj Arena, şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru situaţia creată şi a dezvăluit că suprafaţa va fi schimbată integral în momentul în care vremea va permite acest lucru.
La meciul cu Rapid, terminat 0-0, gazonul a fost impracticabil şi a redus la zero şansele unui meci normal, iar jucătorii şi antrenorii s-au plâns, la final, de starea proastă a acestuia. Din postura de preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe a explicat, în direct la Fotbal Show, cum a ajuns unul dintre cele mai importante stadioane ale ţării să nu aibă un gazon de nivel cel puţin decent. Şi-a cerut iertare pentru situaţia creată, a explicat că planul includea schimbarea suprafeţei de mai multă vreme, apoi a dat asigurări că Şepcile Roşii vor avea un gazon nou, hibrid, identic cu cel al lui CFR Cluj, schimbat cu 300.000 de euro în urmă cu câteva luni:
"Suntem într-o procedură de schimbare a gazonului, regret că aceste două meciuri s-au jucat în aceste condiţii. Aşteptăm să se îmbunătăţească vremea pentru a schimba gazonul, acest lucru se va întâmpla când vremea ne va permite. Îmi cer iertare suporterilor şi jucătorilor, din noiembie nu s-a mai putut lucra. Am parcurs toţi paşii, dar este frig şi sistemul de încălzire nu e folosit pentru că curentul costă mult şi echipele nu-şi permit. Nu sunt condiţii optime, îmi asum responsabilitatea de a schimba gazonul. Dar nu putem interveni în acest moment din cauza vremii.
Sistemul de încălzire ar aduce cheltuieli uriaşe, ar trebui să-l pornim cu o săptămână înainte şi nu s-ar putea plăti de către clubul Universitatea Cluj. Trebuie să avem responsabilitatea de a oferi acest gazon în condiţii optime. Dorinţa mea a fost să facem schimbarea mai repede, dar timpul nu a permis. Dacă gazonul nu e încălzit şi sistemul de drenaj nu merge, se adună apă şi se creează acest noroi. Trebuie să ne mişcăm repede, licitaţia a fost demarată. De îndată ce timpul ne va permite, vom pune un gazon potrivit pentru un astfel de stadion. Va fi un gazon la standarde înalte, care va permite unor echipe să poată juca şi în perioada de iarnă, cu condiţiile să poată plăti costurile pentru un astfel de gazon.
Eu mi-aş dori să fiu cel mai aplaudat şi lumea să vorbească despre fotbal, nu despre gazon. Eu am făcut demersurile, nu este o scuză, este vorba strict despre perioada de iarnă a anului. Este posibil să fie erori la firma externă la care am apelat. Este posibil să fi existat erori la întreţinerea de-a lungul timpului, noi plătim din banii tuturor clujenilor firmele care fac mentenanţă.
Aceste stadioane găzduiesc, pentru că sunt publice, şi alte tipuri de evenimente. Eu văd o singură soluţie: implementarea celui mai bun gazon, apoi fiecare eveniment public de altă natură să schimbe din nou gazonul. Orice eveniment care afectează gazonul, pista sau drenajul să ducă la schimbarea integrală a gazonului. Cei de la Untold au schimbat partea de gazon afectată de eveniment, dar ne-am dat seama că asta nu este o soluţie, pentru că evenimentele afectează şi drenajul", a explicat Alin Tişe, sâmbătă seară, în cadrul emisiunii Fotbal Show de pe Prima Sport 1.