Echipele de Formula 1 au răspuns apelului guvernelor din Marea Britanie şi Italia de a ajuta la creştera producţiei de aparate de respiraţie artificilă, atât de necesare în lupta pentru a supravieţui în cazul infectărilor cu cronavirus. Într-o perioadă în care activitatea competiţională din Marele Circ este supendată din cauza pandemiei, echipele din cel mai tehnologizat sport caută soluţii să ajute în tratamentul persoanelor infectate cu Sars-CoV-2.
În Italia, Ferrari, Fiat Chrysler (FCA) şi producătorul de componente de înaltă tehnologie pentru industria auto Magneti Marelli au început o colaborare cu Siare Engineering, cel mai mare producător italian de ventilatoare mecanice, pentru creşterea producţiei de la 160 de aparate pe lună la 500.
Citește și
"Discutăm cu Fiat Chrysler, Ferrari şi Marelli pentru a încerca să înţelegem dacă ne pot da o mână de ajutor în acest proces, cu părţi electronice", a declarat agenţiei Reuters cu Gianluca Preziosa, directorul executiv al Siare.
Un purtător de cuvânt al Exor, compania mamă a FCA şi Ferrari, a declarat că sunt luate în considerare două opţiuni, ori ajutarea creşterii capacităţii fabricii Siare, cu suportul tehnicienilor FCA şi Ferrari, ori transferarea unei părţi a producţiei către constructorii de automobile.
Ferrari este pregătită să preia o parte din producţia de aparate de respiraţie artificială la fabrica sa din Maranello, din nordul Italiei, zona cea mai afectată de coronavirus, sediul său fiind destul de aproape de cel al companiei Siare.
Şi în Marea Britanie guvernul a cerut ajutor companiilor din ţară pentru creşterea producţiei de ventilatoare şi de componente. Cele şapte echipe de Formula 1 cu sediul în Anglia s-au arătat imediat dispuse să contribuie la acest plan.
"Colectivul echipelor de Formula 1, producătorilor de motoare şi filialelor lor de tehnologie evaluează suportul pe care îl pot oferi în producerea de aparate de respiraţie artificială, ca răspuns la cererea guvernului pentru asistenţă. Aceste echipe lucrează în colaborare cu Formula 1, cu guvernul Marii Britanii şi cu alte organizaţii pentru a stabili fezabilitatea producerii de echipamente medicale de către echipe sau susţinerea producţiei, pentru a ajuta în tratamentul Covid-19.
Toate echipele au experţi în design, tehnologie şi producţie şi sunt specializate în producţia rapidă de prototipuri şi de produse de înaltă tehnologie, care pot fi aplicate în nevoile critice stabilite de guvernul nostru", se arată într-un comunicat al Formula 1 Group, citat de motorsport.com.
La apelul guvernului au răspuns şi alţi giganţi ai tehnologiei, Rolls Royce, Jaguar Land Rover şi Airbus.
La dispoziţia sistemului sanitar din Marea Britanie, NHS, sunt în acest moment aproximativ 5.000 de aparate de respiraţie artificială.