Citește și
Croaţia - Maroc 2-1 (Gvardiol 7, Orsic 42 / Dari 9)
- Croaţia: Livakovic - Gvardiol, Sutalo, Stanisic - Orsic, Majer (Pasalic 66), Modric, Kovacic, Perisic - Kramaric (Vlasic 61), Livaja (Petkovic 66)
- Maroc: Bono - Hakimi, Dari (Benoun 64), El Yamiq (Amalah 67), Allah - Amrabat, Sabdri (Chair 46), El Khannous (Ounahi 56) - Ziyech, En Nesyri, Boufal (Zaroury 64)
Minutul 90+6: En Nesyri se demarcă excelent, sare la cap şi reia periculos, dar ratează ţinta.
Minutul 90: Şase minute de prelungiri arătate de la margine.
Minutul 87: Mare ocazie a lui Kovacic. Mijlocaşul lui Chelsea scapă singur cu Bono, trage cu stângul la colţul lung, dar ratează ţinta.
Minutul 80: Intrăm în sprintul final al meciului. Croaţii au făcut pasul în spate, mijlocul marocanilor nu produce pericol.
Minutul 75: Mare şansă a africanilor. El Nesyri trage din poziţie bună, dar Livakovic blochează.
Minutul 74: Croaţii cer penalty. Gvardiol are un duel la limită cu Amrabat, cade şi solicită lovitură de la 11 metri, dar jocul e lăsat liber.
Minutul 66: Ies Majer şi Livaja, intră Petkovic şi Pasalic.
Minutul 60: Jocul e întrerupt pentru o accidentare a lui Kramaric, care iese în lacrimi de pe teren şi e înlocuit cu Vlasic.
Minutul 47: Şutul lui Orsic, deviat, se duce în plasa laterală a porţii lui Bono.
Minutul 46: A început repriza a doua.
Minutul 42: GOL CROAŢIA! Orsic prinde un şut senzaţional, cu dreptul la colţul lung, şi semnează unul dintre cele mai frumoase momente de la acest Mondial.
— Ben Jacobs (@JacobsBen) December 17, 2022
Minutul 37: En Nesyri apare bine la centrarea lui Ziyech, însă deviază mingea pe lângă poartă.
Minutul 29: Şansă a Marocului. Hakimi pătrunde şi centrează în faţa porţii, dar mingea e trimisă prea în spate pentru ca Boufal s-o poată împinge în plasă.
Minutul 24: Modric trage periculos de la distanţă, cu stângul, iar Bono respinge în doi timpi.
Minutul 18: Kovacic e găsit în careu de o centrare bună din stângă, însă lovitura sa de cap e reţinută de Bono.
Minutul 9: GOL MAROC! Majer respinge greşit o centrare a lui Ziyech, mingea ajunge la Dari, iar stoperul egalează cu o lovitură de cap din câţiva metri, pe lângă Livakovic.
Minutul 7: GOL CROAŢIA! Modric pasează din lovitură liberă spre Perisic, care întoarce mingea în careu, de unde Gvardiol deschide scorul cu o lovitură de cap excelent plasată.
17:00 Start joc!
Chiar dacă este vicecampioana mondială en-titre, Croaţia a surprins pe toată lumea în sferturile CM curente, când a reuşit să o elimine pe Brazilia, favorita competiţiei, la loviturile de departajare, după un 1-1 în 120 de minute. Modric & co. nu au mai putut să repete performanţa şi în faţa Argentinei. Campioana Americii de Sud a reuşit prin inspiraţia lui Lionel Messi şi instinctul lui Julian Alvarez să desfacă tactica defensivă a croaţilor şi să îi răpună la scor de neprezentare în semifinale.
Incomparabil mai mare surpriza în Qatar a fost provocată de Maroc, care a devenit prima ţară africană din istorie ce se califică în careul de aşi al Cupei Mondiale. Până să fie eliminaţi în semifinale de Franţa, cu scorul de 2-0, într-o partidă în care au arătat mult curaj pe faza ofensivă, marocanii au obţinut nişte rezultate absolut fabuloase. Au câştigat cu 7 puncte de pe primul loc o grupă în care s-au mai aflat Croaţia (5 puncte), Belgia (4 puncte) şi Canada. Astfel, încă din faza grupelor, elevii lui Walid Regragui au reuşit să elimine un nume puternic al fotbalului european (Belgia). În optimi au trimis acasă campioana mondială din 2010, Spania, după un 0-0 în 120 de minute şi un succes categoric de la punctul cu var (3-0). Iar, în faza sferturilor, au învins chiar din primele 90 de minute Portugalia, campioana europeană din 2016, graţie singurului gol al partidei înscris de En Nesyri.
Două stiluri asemănătoare, dar diferite
Lupta pentru bronzul mondial se va da între două echipe, care chiar dacă s-au remarcat pentru jocul defensiv solid prestat în majoritatea duelurilor din Qatar, au două stiluri destul de diferite. În timp ce Croaţia încearcă să se apere printr-o luptă puternică la mijlocul terenului şi prin păstrarea posesiei chiar şi în jumătatea proprie de teren, Maroc se bazează pe o apărare cu aproape întreg efectivul, pe două sau trei linii în funcţie de situaţia de joc, şi pe contraatacurile rapide ca principală armă ofensivă, ceea ce s-a văzut în special contra Portugaliei. Contraatacurile îi fac pe marocani să fie o echipă mai plăcută ochiului spectatorului, mai ales după meciul cu Franţa, în care chiar au ”îndrăznit” să practice un fotbal ofensiv în faţa ”cocoşilor galici”, campionii mondiali en-titre.
Maroc şi Croaţia s-au întâlnit în prima etapă a fazei grupelor, când cele două naţionale au remizat alb. Partida s-a desfăşurat în conformitate cu felul în care au mers cele două selecţionate pe parcursul turneului final. Croaţia a avut o posesie de 65 %, iar Maroc a ţinut de minge doar în 35 % din momentele jocului. Însă, africanii au fost cei care au înregistrat cele mai multe ocazii de gol, 8 faţă de 6 ale europenilor.
Croaţia - Maroc, un nou duel echilibrat?
Acum, se anunţă un nou duel extrem de echilibrat între două defensive puternice, ai căror portari se luptă pentru un loc în echipa turneului: Dominik Livakovic (Croaţia) şi Bono (Maroc). De asemenea, golgheterii celor două naţionale au marcat câte două goluri în Qatar: Andrej Kramaric pentru croaţi şi Youssef En Nesyri pentru marocani. Aparent, un mijloc al terenului cu Ivan Perisic, Luka Modric sau Mislav Orsic este mai solid decât ce pot alinia africanii. Însă, Hakim Ziyech, mijlocaşul ofensiv al lui Chelsea, a demonstrat că poate genera pericol pentru porţile adverse de-a lungul turneului final.
Rămâne de văzut care dintre cele două surprize plăcute ale CM îşi va adjudeca bronzul mondial în Qatar. Cine va face diferenţa în finala mică si se va impune? Croaţia, echipa mai sudată şi mai experimentată, sau Maroc, naţionala mai curajoasă şi mai imprevizibilă, care a răpus deja Belgia, Spania şi Portugalia? Indiferent de răspuns, fanii fotbalului cu siguranţă se vor bucura de un penultim meci în Qatar disputat şi interesant.