Cu două zile înainte ca FIFA să confirme Arabia Saudită drept gazdă a Cupei Mondiale din 2034, comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a promis că va încerca să se asigure că standardele de muncă ale migranţilor sunt „respectate în mod corespunzător” în jurul turneului, relatează AP.
Citește și
Arabia Saudită este unicul candidat şi sigur va câştiga miercuri, când FIFA va cere unei reuniuni online a celor 211 federaţii membre să atribuie drepturile de organizare pentru 2034 prin aclamare, fără un vot detaliat.
Planul regatului bogat în petrol pentru Cupa Mondială trebuie să includă construirea de la zero a opt din cele 15 stadioane promise, precum şi adăugarea a 175 000 de camere de hotel. Acesta se va baza în mare măsură pe lucrătorii migranţi, adesea din Asia de Sud, într-un cadru de drept al muncii despre care grupurile de activişti spun că nu îi protejează.
Luni, Volker Türk a declarat că organizaţia sa de la Geneva nu a fost implicată direct de FIFA în problemele Cupei Mondiale.
„În ceea ce ne implicăm, însă, este să ne asigurăm că, într-adevăr, la fiecare eveniment sportiv major, drepturile omului fac parte integrantă din modul în care evenimentele sportive sunt nu numai concepute, ci şi desfăşurate”, a declarat Türk la o conferinţă de presă.
Criticii spun că o Cupă Mondială găzduită de Arabia Saudită riscă să repete abuzurile de drepturi observate în timpul unui deceniu de pregătiri similare pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar
Acuzaţiile de abuzuri de muncă generalizate în Arabia Saudită fac deja parte dintr-o investigaţie a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), sprijinită de ONU, după o plângere oficială a sindicatelor. Doi senatori americani au invocat drepturile omului pentru a îndemna FIFA să găsească o altă gazdă pentru evenimentul masculin de marcă, care generează profituri de miliarde de dolari pentru forul fotbalistic.
„Oricare ar fi decizia, oricui va organiza evenimentul, vom oferi exact acest tip de consiliere organizatorilor”, a declarat Türk, un avocat austriac. „Aceasta va include, de asemenea, desigur, necesitatea de a ne asigura că standardele privind munca migranţilor sunt respectate în mod corespunzător şi toate celelalte dimensiuni ale drepturilor omului ale evenimentelor sportive majore.”
FIFA a fost criticată pentru că nu şi-a folosit influenţa înainte de decizia privind Cupa Mondială cu Arabia Saudită, în ciuda faptului că preşedintele său Gianni Infantino a construit legături strânse cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.
Oficialii saudiţi au făcut unele promisiuni într-un document oficial de candidatură de a colabora cu OIM şi cu agenţiile naţionale, dar nu şi cu grupuri internaţionale precum sindicatele şi grupurile de apărare a drepturilor care au acces limitat sau nu au acces la muncă în ţară.