Staful naţionalei de rugby a Africii de Sud a surprins pe toată lumea, duminică, la Marsilia, când, la victoria cu Scoţia (18-3), directorul de rugby Rassie Erasmus a transmis mai multe semnale luminoase în direcţia terenului.
Misterul s-a lămurit: este vorba de un simplu mijloc de comunicare cu jucătorii şi membrii staff-ului prezenţi la marginea terenului, pentru a transmite instrucţiuni în ciuda distanţei şi a zgomotului. "Nu ştiu dacă aţi fost la marginea terenului sau în apropiere, dar zgomotul este atât de mare încât nu te poţi auzi. Este dificil să vorbeşti direct cu staff-ul nostru", a explicat la conferinţa de presă selecţionerul Jacques Nienaber.
Citește și
Fostul jucător de la Munster a explicat că a folosit deja acest sistem cu echipa Irlandei. În special, în momentele de accidentare, "roşu însemna o înlocuire, portocaliu însemna că putem aştepta un pic şi verde însemna că totul este în regulă".
Împotriva Scoţiei, s-a văzut semnalul atunci când Eben Etzebeth a suferit o accidentare la umăr şi a fost înlocuit în prima repriză.
Se pare că sistemul a fost folosit şi la penalităţi, pentru a-i cere lui Manie Libbok să execute. Este acest lucru legal? "Comunicarea se poate face prin semnale cu mâna. Nu cred că avem nevoie de permisiunea World Rugby pentru asta", a spus Jacques Nienaber.
Rugbyrama relatează că Rassie Erasmus, directorul de rugby al Springboks, a folosit pancarte colorate şi lumini de discotecă pe acoperişul stadionului pentru a-şi transmite instrucţiunile atunci când era la conducerea echipei Bloemfontein Cheetahs. Acest lucru i-a adus porecla de "DJ Rassie" în presa sud-africană.
Reprezentativa Africii de Sud, campioana en titre, a învins, duminică, la Marsilia, cu scorul de 18-3, selecţionata Scoţiei, într-un meci din grupa B a Cupei Mondiale de rugby, din care face parte şi România.
Sâmbătă, România a fost învinsă la Bordeaux cu scorul de 82-8 de Irlanda.
În 16 septembrie, Irlanda va întâlni Tonga, la Nantes, iar la 17 septembrie Stejarii vor înfrunta Africa de Sud.