Qatar se află, cu două săptămâni înainte de startul Cupei Mondiale de fotbal, în centrul unor noi polemici, fiind acuzat că a plătit pentru spionarea de către hackeri a aproximativ 50 de personalităţi. Cei spionaţi au avut activităţi legate de CM sau luări de poziţii critice cu privire la atribuirea organizării competiţiei, relatează AFP.
Potrivit unei anchete care a fost publicată duminică de The Sunday Times, jurnalişti, avocaţi, dar şi fostul preşedinte UEFA Michel Platini şi o senatoare franceză au fost ţinta hackerilor plătiţi pentru a proteja reputaţia Qatarului.
Citește și
Qatarul este criticat pentru probleme legate de felul în care au fost trataţi muncitorii de pe şantierele pentru CM, respectarea drepturilor femeilor şi persoanelor LGBT şi chiar posibila utilizare a aerului condiţionat pe stadioanele unde se vor disputa meciurile. Apelurile pentru boicotarea competiţiei s-au înmulţit, fără o reacţie masivă până acum, pentru un eveniment urmărit de miliarde de oameni din întreaga lume. În Franţa, cinci mari oraşe, inclusiv Paris, au renunţat la instalarea de ecrane gigantice şi la fan zone-uri.
Printre personalităţile vizate de un grup de hackeri din India se numără jurnalişti, între care şi Jonathan Calvert de la Sunday Times. Acesta este autorul unei investigaţii jurnalistice cu privire la corupţia caare a dus la atribuirea organizării Cupei Mondiale Qatarului în 2010.
Senatoarea franceză Nathalie Goulet a devenit o ţintă a hackerilor după ce a acuzat Qatarul că finanţează terorismul islamic.
Avocatul Mark Somos a fost spionat, la rândul său, pentru că a depus plângere ţmpotriva familiei regale din Qatar la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
Fostul preşedinte UEFA Michel Platini, care a susţinut candidatura Qatarului pentru organizarea CM, ar fi fost de asemenea spionat, înainte să fie audiat de justiţia franceză în cadrul unei anchete cu privire la suspiciuni de corupţie la atribuirea CM Qatarului. Platini s-a declarat “suprins şi profund şocat” şi a precizat că ar putea să recurgă la instanţă în acest caz.
Potrivit Sunday Times şi The Bureau of Investigative Journalism, operaţiunile de piratare a mailurilor şi de preluare de la distanţă a controlului microfoanelor şi camerelor laptopurilor au început în 2019.
“Ancheta arată clar că gazda viitoarei Cupe Mondiale, Qatar, este clientul hackerilor”, au precizat jurnaliştii.
Qatar a negat acuzaţiile din publicaţia engleză, un responsabil declarând pentru AFP că acestea sunt “evident false şi fără temei” şi se bazează “pe o singură sursă, care susţine că clientul său este Qatar, fără să prezinte vreo dovadă”.
“Qatar nu va rămâne fără reacţie. Toate opţiunile juridice pe care le avem la dispoziţie sunt analizate pentru a ne asigura că persoanele responsabile vor da socoteală”, a precizat responsabilul din Qatar.
Cupa Mondială de fotbal din Qatar va avea loc în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie.