Comitetul Olimpic Internaţional a confirmat amânarea JO 2020 cu un an, iar competiţia din Tokyo se va desfăşura în vara lui 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.
Oficialii Japonezi au făcut toate eforturile pentru a păstra datele iniţiale (24 iulie - 9 august 2020), însă în cele din urmă au cedat presiunii internaţionale şi au anunţat amânarea turneului.
Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat, marţi, că sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice din această vară îşi păstrează dreptul de a participa la ediţia amânată pentru 2021, însă amânarea ridică multe alte probleme pentru sportivii deja calificaţi. E de aşteptat ca CIO să vină cu clarificări în perioada următoare, însă situaţia pare să se transforme în una neplăcută pentru echipa României de fotbal, care obţinuse calificarea anul trecut, ca urmare a calificării în semifinalele Campionatului European.
România U23 participă la Jocurile Olimpice. Ce se întâmplă cu jucătorii
Echipa de fotbal îşi păstrează locul la Jocurile Olimpice, însă mulţi dintre jucătorii care au muncit pentru această calificare nu vor mai fi eligibili pentru a participa la competiţie.
Conform regulamentului, echipele de fotbal participante trebuie să alinieze jucători U23, existând o derogare prin care fiecare echipă putea selecţiona şi trei jucători care să nu respecte această regulă.
Astfel, aproape toţi jucătorii României U21 care au obţinut calificarea puteau să joace şi la Tokyo.
Amânarea cu un an schimbă însă radical datele problemei. Pentru 2020, pentru a fi eligibil, un jucător trebuia să se fi născut după 1 ianuarie 1997. Acum, data se va schimba foarte probabil în 1 ianuarie 1998.
Astfel, în cazul în care CIO nu va oferi o derogare pentru toţi jucătorii, România va prezenta la startul JO 2020 (2021) o altă generaţie de fotbalişti decât cea care ne-a reprezentat cu succes la EURO 2019.