Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, miercuri, că speră că preşedintele rus Vladimir Putin va fi mai dispus să discute despre un schimb de prizonieri în cazul baschetbalistei Brittney Griner din închisoarea din Rusia.
Potrivit avocaţilor acesteia, sportiva în vârstă de 32 de ani, condamnată la nouă ani de închisoare, este transferată într-o colonie peniteciară neidentificată, o călătorie care poate dura foarte mult.
Citește și
"Am speranţa că acum, după ce alegerile s-au încheiat, Putin va putea vorbi cu noi şi va fi dispus să discute mai serios despre un schimb de prizonieri”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă. „Intenţia mea este să o aduc acasă”, a adăugat Joe Biden, spunând că este „optimist” că există „dorinţa de a negocia mai precis cu noi”.
Într-un comunicat, avocaţii lui Brittney Griner au spus că ea a părăsit centrul de arest preventiv de lângă Moscova pe 4 noiembrie şi că acum se afla „în drum spre o colonie penitenciară”. În Rusia, acest tip de transfer, adesea către locuri izolate, poate dura câteva zile, uneori chiar săptămâni.
În general, prizonierii circulă în trenuri speciale prin imensul teritoriu rusesc, cu opriri în diferite închisori, fără posibilitatea de a comunica. Rudele deţinuţilor nu sunt de cele mai multe ori informate cu privire la locul de detenţie până când nu ajung la destinaţia lor finală. Este şi cazul avocaţilor lui Griner care „nu au nicio informaţie despre locul exact al ei”.
Vedetă a baschetului american, Brittney Griner a fost reţinută pe aeroportul din Moscova cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar autorităţile ruse au acuzat-o că avea în bagaj ulei de canabis. Cazul ei a stârnit îngrijorare că este folosită ca pion politic pe fondul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Luna trecută, un judecător din Rusia a respins apelul făcut de americancă şi i-a menţinut condamnarea, reducându-i doar cu puţin pedeapsa cu nouă ani de închisoare primită în primă instanţă.
Oficialii americani încearcă să obţină eliberarea sportivei, dar şi a lui Paul Whelan, un alt american încarcerat în Rusia, propunând Moscovei un schimb de prizonieri. Paul Whelan este un fost puşcaş marin, reţinut în Rusia la sfârşitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion.
Pe surse, s-a vehiculat informaţia că printre prizonierii propuşi la schimb de Washington s-ar număra Viktor Bout, un celebru traficant rus de arme, poreclit şi „Negustorul morţii”, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu 25 de ani de închisoare în SUA. Povestea lui a făcut obiectul unui film, „Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.