Josep Vandellos, avocatul lui Sebastian Colţescu, a mărturisit momentele grele prin care a trecut clientul său în ancheta făcută de UEFA, sub acuzaţiile de rasism la meciul dintre PSG şi Istanbul Başakşehir. Vandellos şi-a amintit cum Colţescu a fost supus unei serii de întrebări dificile din partea UEFA, care a primit un raport favorabil de expertiză lingvistică pentru centralul român, legat de acuzaţiile de rasism aduse de echipa turcă.
Reprezentantul legal al lui Colţescu a oferit o argumentare solidă în scopul de a-şi apăra clientul, prezentând inclusiv concluziile din raportul care l-a absolvit pe Colţescu de orice vină în scandalul monstruos de rasism. Josep Vandellos a punctat inclusiv asupra faptului că discuţia la care a participat centralul român a fost una privată, iar acesta ar fi preferat să evite totul dacă ar fi putut anticipa consecinţele care au urmat.
Citește și
”În acest caz a solicitat un raport de expertiză lingvistică să afle dacă expresia folosită pentru a-l identifica pe Webo avea conotaţii rasiste sau nu. S-au obţinut aceste probe, s-a făcut un raport şi acel raport a concluzionat că nu există insultă rasistă. Raportul îl am eu şi am avut ocazia să îl citesc, este extrem de clar şi foarte bine făcut, în sensul în care nu lasă niciun fel de dubiu asupra nu numai bunăvoinţa de către Colţescu şi din punct de vedere obiectiv că expresia respectivă nu constituie o insultă.
Să nu credeţi că a fost ceva complicat, pentru că Sebi singura chestie pe care a făcut-o a fost să spună adevărul, cum a trăit el şi care a fost intenţia. Adevărul e că i-au fost puse întrebări de tot felul, dacă crezi că ai fi putut folosi o altă expresie, de ce ai folosit expresia respectivă. El şi-ar fi dorit să evite situaţia respectivă, dar discuţia a avut loc prin handsfree, deci este o discuţie privată care în condiţii normale nimeni nu ar fi auzit.
Probabil că dacă domnul Webo avea o pălărie roşie, Sebastian ar fi indicat uite, acela cu pălărie roşie. Din moment ce era singura persoană de rasă neagră aşezată de bancă într-un meci de Champions League, unde există o presiune extrem de mare şi nu se poate pierde niciun minut, cea mai rapidă metodă de a identifica a fost aceasta. Se putea folosi altă expresie, bineînţeles. El a ales-o pe aceasta.
Se vorbeşte despre tot felul de consecinţe, una dintre ele este daca UEFA ar trebui să implementeze un cond de conduită pentru arbitri. Când cineva nu face decât să identifice pe cineva, folosindu-se de ceva care este evident. Adică cineva când este negru sau când cineva este alb sau când cineva când are o pălărie roşie sau este asiatic şi aceste expresii nu au conotaţii rasiste nu cred că trebuie să dăm mai multă importanţă.”, a declarat avocatul lui Sebastian Colţescu, Josep Vandellos, pentru Telekom Sport.
Inspectorul desemnat de UEFA a stabilit că folosirea cuvântului "negru" de către arbitrii români Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre la adresa antrenorului secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism, informează prosport.ro.
"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română <negrul ăla> şi <ăla negru>, care în engleză sunt traduse <the black one>, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Başakşehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti <negrul ăla> şi <ăla negru> nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul <negru> este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile <negrul ăla> şi <ăla negru>, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul <negru> din română şi termenul peiorativ englezesc <negro>, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.
În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul, potrivit sursei citate.
Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.
Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru", indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. Demba Ba l-a apostrofat pe Colţescu, spunându-i următoarele: "Nu spui niciodată <omul ăsta alb>, spui <omul ăsta>. Atunci de ce vorbeşti despre Webo folosind cuvintele <omul ăsta negru>?"
Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.