Un grup format din oficiali de joc selectaţi de CCA din lotul arbitrilor de Liga 2 şi din asistenţi de Liga 1 care încă nu au obţinut certificarea s-a familiarizat cu sistemul VAR alături de instructori şi de operatorii video şi a început etapa de aplicare a protocolului VAR prin analizarea unor faze simple în camera de asistenţă video, informează frf.ro.
În total, 24 de arbitri noi plus 6 operatori video vor trece prin etapele de pregătire pentru utilizarea VAR şi vor putea lucra ulterior cu sistemul şi în meciuri oficiale.
Citește și
Pregătirea este supervizată de managerul de implementare a proiectului VAR din România, Alexandru Deaconu, şi va cuprinde 29 de ore practice necesare fiecărui arbitru pentru a obţine certificarea.
”Profităm de fiecare zi de pauză între meciurile din competiţiile interne pentru a parcurge etapele de pregătire alături de noul grup de arbitri în maşinile VAR. Momentan suntem abia la început, arbitrii se familiarizează cu sistemul, cu modul de lucru în camera VAR pentru a putea aplica corect protocolul, vor urma şi exerciţii practice la meciuri. Tot acest proces este unul temeinic pentru că la final ne dorim să fie sută la sută pregătiţi pentru meciurile oficiale”, a declarat Alexandru Deaconu.
Pregătirea arbitrilor pentru folosirea sistemului VAR include anumite etape
- Familiarizarea cu sistemul împreună cu instructorii VAR şi operatorii video
- Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple
- Analizarea unor situaţii complexe prin care se consolidează cunoştinţele acumulate până atunci
- Asistenţă video în modul offline la meciuri live (fără a influenţa deciziile de pe teren)
- Simularea incidentelor în jocuri de pregătire pentru intervenţia sistemului de asistenţă video
- Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situaţii de joc pentru a testa cunoştinţele arbitrilor şi timpii de reacţie
- Jocuri oficiale de juniori cu situaţii analizare în timp real, iar VAR poate interveni în luarea deciziilor pe teren
În ce situaţii poate fi folosit VAR?
GOLURI. Rol de asistenţă a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
PENALTY. Rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii iniţiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
ELIMINARE. Rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui cartonaş roşu sau anularea unei astfel de decizii.
IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.